MIASTO
Smaczne i zdrowe
Poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, a mało tego są świetne dla naszych oczu - mowa o jagodach. Sezon na te owoce właśnie się rozpoczął.
Czarna jagoda - to jeden z trzech dziko rosnących w polskich lasach gatunków borówki. Można ją spotkać niemal w każdym lesie. Jak jednak skarżą się zbieracze, w tym roku jagód nie ma zbyt wiele.
{audio}Mało jagód|brakj.mp3{/audio}
Niewielka ilość tych owoców martwi mieszkańców Kielc, dla których jagody to przede wszystkim źródło witamin.
{audio}Właściwości lecznicze jagód|zdrow.mp3{/audio}
Oprócz właściwości leczniczych jagody mają wiele innych zalet. Są znakomite, jako farsz do naleśników czy dżem. Można podawać je także do placków, omletów oraz jako konfitury do herbaty.
{audio}Owocowe przysmaki|ZUP.mp3{/audio}
Warto pamiętać, że jagody, tak jak pozostałe owoce leśne można jeść dopiero po delikatnym, ale dokładnym umyciu. Brudne leśne owoce mogą być przyczyną chorób pasożytniczych.