Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Sławosz Uznański-Wiśniewski opowiedział o kieleckich pierogach, które zabierze w kosmos

poniedziałek, 17 lutego 2025 12:44 / Autor: Michał Łosiak
Sławosz Uznański-Wiśniewski opowiedział o kieleckich pierogach, które zabierze w kosmos
Sławosz Uznański-Wiśniewski opowiedział o kieleckich pierogach, które zabierze w kosmos
Michał Łosiak
Michał Łosiak

Jak już informowaliśmy Sławosz Uznański-Wiśniewski już niedługo zostanie drugim Polakiem w kosmosie. Wiosną poleci na Międzynarodową Stację Kosmiczną z misją Ax-4. Astronauta zabierze ze sobą m.in. polską flagę i… kieleckie pierogi. O tym opowiadał podczas zdalnego spotkania z dziennikarzami w Poczytalni na Dworcu Autobusowym w Kielcach.

Każdy astronauta biorący udział w misji na ISS, korzysta z dostarczanego tam pożywienia, które stanowi bazę pełną wartości odżywczych, odpowiednio zbilansowaną, aby sprostać wymaganiom przebywania w mikrograwitacji. 

– Jedzenie jest w ogóle dla nas bardzo ważną częścią życia i każdy z astronautów zawsze stara się ze sobą zabrać coś, co mu przypomina dom, po to, żeby lepiej móc się poczuć w trudnych momentach. Kiedy usłyszałem, że będę miał taką możliwość, żeby zabrać coś polskiego, tpomyślałem o tych wielu momentach, kiedy mieszkając za granicą miałem okazję dzielić się polskim jedzeniem ze znajomymi w różnych krajach – mówił polski astronauta, który będzie odpowiedzialny za 13 polskich eksperymentów w ramach misji Ignis. Obecnie przebywa na ćwiczeniach w niemieckiej Kolonii.

W jego menu znalazła się także pomidorówka, leczo i kruszonka z jabłkiem również przyrządzone przez Lyofood.

– Jest wiele wymagań restrykcyjnych, jakie musi spełnić żywność, która zostaje wysłana w kosmos. Najważniejszą rzeczą jest bezpieczeństwo. Oprócz tego musi być lekka, odżywcza, a co najważniejsze – smaczna. Tak się składa, że technologią, która umożliwia spełnienie tych wszystkich wymagań jest technologia liofilizacji, którą się zajmujemy od 30 lat. Nasze produkty dzięki podróżnikom przemierzyły tak naprawdę cały świat. Byliśmy już na wszystkich ośmiotysięcznikach. Opłynęliśmy oceanami ziemię, przemierzyliśmy wszystkie pustynie, zdobyliśmy oba bieguny – podkreślała Laura Godek, właścicielka firmy Lyofood.

Co ciekawe, w Kielcach ma powstać specjalny mural upamiętniający wysłanie pierogów w kosmos. Miasto ogłosiło specjalny konkurs dla artystów na zaprojektowanie i wykonanie dzieła.

– To będzie ściana głównej siedziby Poczty Polskiej. Dzisiaj startuje konkurs. Zachęcamy, żeby wszyscy bardzo mocno zgłębili tę niesamowitą historię,  w której centrum są Kielce i której centrum jest kosmos oraz lot w kosmos. Chcemy żeby wpłynęło do nas wiele niesamowitych prac – mówiła Agata Wojda, prezydent Kielc.

Misja Ax-4 rozpocznie się najwcześniej w kwietniu. Start zaplanowano w NASA Kennedy Space Center na Florydzie. Załoga zajmie się badaniami w warunkach mikrograwitacji dotyczącymi m.in. zdrowia, mikrobiomu, nowych materiałów oraz technologii, w tym wykorzystania sztucznej inteligencji.

–  To jest dla mnie ogromna duma. Cieszę się, że będę mógł reprezentować Polskę i zabrać ze sobą polską flagę na Międzynarodową Stację Kosmiczną. To również ogromna szansa dla naszej nauki i technologii – podkreślał Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Oprócz Polaka, na ISS poleci Amerykanka, Węgier i Hindus. Kosmiczna wyprawa potrwa dwa tygodnie.

CO ZABIERZE SŁAWOSZ UZNAŃSKI-WIŚNIEWSKI W KOSMOS?

Pierogi z kapustą i grzybami zamknięte w delikatnym cieście i podane w bulionie warzywnym. Jak wielokrotnie podkreślał dr Sławosz Uznański-Wiśniewski, projektowy astronauta Europejskiej Agencji Kosmicznej pierogi zawsze były na szczycie listy jego ulubionych polskich potraw. Przygotowywał je samodzielnie i często dzielił się nimi z przyjaciółmi na całym świecie. Ich dostosowanie do warunków kosmicznych było wyzwaniem, ale udało się znaleźć odpowiednie rozwiązanie. Na orbicie astronauci będą musieli zalać liofilizowane pierogi ciepłą wodą, by mogły ponownie nabrać swojej pierwotnej konsystencji. Aby ułatwić ten proces, pierogi przygotowano w rosole, a opakowanie zostało wyposażone w specjalny adapter, przez który zostanie dolana woda.

Zupa pomidorowa z makaronem – smak polskiego dzieciństwa w warunkach mikrograwitacji, sporządzony z pomidorów, bogatego bulionu warzywnego i z dodatkiem śmietany. Kosmiczna zupa pomidorowa została przygotowana według tradycyjnych przepisów z zachowaniem odpowiednich proporcji składników i przypraw.

Polskie leczo z kaszą gryczaną – warzywa duszone w sosie pomidorowym, podawane z kaszą i dostosowane do długiego przechowywania. Leczo, choć wywodzi się z kuchni węgierskiej, stało się integralną częścią polskiej tradycji kulinarnej. Dodatek kaszy gryczanej zapewnia wysoką wartość odżywczą i długotrwałe uczucie sytości.

Pieczone jabłka z kruszonką – jabłka z cynamonem i kruszonką to inspiracja tradycyjną polską szarlotką. Ten deser został wybrany nie tylko ze względu na swój niepowtarzalny smak, ale również dlatego, że liofilizowane jabłka zachowują wysoką zawartość witamin i naturalną słodycz, co może być doskonałym uzupełnieniem diety astronautów.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO