MIASTO
Produkty świętokrzyskie zyskują uznanie
Juz 66 wyrobow z wojewodztwa swietokrzyskiego znajduje sie na liscie produktow tradycyjnych w Polsce. Sa wsrod nich takie regionalne przysmaki jak zalewajka swietokrzyska, dzionie rakowskie, prazoki, chmielnicka ges pieczona, placek spod kamienia czy kugiel z Czermna.
Na liste wpisywane sa wyroby stanowiace element dziedzictwa kulturowego regionu, ktore wytwarzane sa tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W calym kraju zarejestrowanych jest juz ponad 1200 produktow tradycyjnych, co oznacza wzrost o ponad 17% w porownaniu z 2013 r. Raz w roku takie artykuły sa prezentowane w Warszawie podczas Targow Regionalia, gdzie mozna w jednym miejscu sprobowac najlepszych specjalow z roznych regionow Polski i innych panstw. Tegoroczna edycja odbedzie sie w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.