MIASTO
Mleko mamy na wagę złota
Trwa Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Mleko matki jest najzdrowszym sposobem odżywiana dla dziecka. Ma również ogromne korzyści prozdrowotne dla mamy.
– To wyjątkowy proces zarówno dla matki jak i dla dziecka. Jest ważny, bo pokarm mamy stanowi żywność funkcjonalną. To oznacza, że ma nie tylko wartości odżywcze, ale w tym pokarmie są wszystkie wyjątkowe, niezwykłe czynniki, które sprawiają, że pokarm mamy tak naprawdę jest potężną substancją. W składzie mamy DNA, komórki macierzyste czy wspaniałe bakterie, które uruchamiają u noworodka wszystkie procesy immunologiczne – mówi lek. Aleksandra Gładyś-Jakubczyk, neonatolog, doradca laktacyjny.
Dlatego tak ważne jest, aby pierwszy pokarm, jaki otrzyma dziecko, był mlekiem matki. Zauważa się, że dzieci karmione piersią są mniej podatne na infekcje. Z kolei u kobiet zmniejsza się ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Dlatego każdy mililitr mleka mamy jest na wagę złota.
– Przede wszystkim widać to na oddziale intensywnej terapii, gdzie dzieci od samego początku walczą o swoje życie. Kropla pokarmu mamy jest drogocennym lekiem. Żadne inne mleko nie da tyle korzyści dla maluszka. Szczególnie dla wcześniaków, którzy ważą poniżej 1kg, kropla mleka mamy to potęga zdrowotnych właściwości – dodaje neonatolog.
Zaleca się, by karmienie naturalne trwało minimum pół roku.
– Oczywiście, jeżeli jest taka możliwość. Należy pamiętać, że są sytuacje, w których mama nie może karmić piersią. Mimo, że nazywamy je karmieniem naturalnym, to czasami nie jest to proste. Dla mamy może to być bardzo trudny czas, w którym należy wesprzeć, pomóc i powiedzieć w jaki sposób postępować – podkreśla Gładyś-Jakubczyk.
Kobieta może doświadczyć kryzysu w różnych okresach karmienia. Zawsze jednak może liczyć na pomoc i poradę laktacyjną.