Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Kielecki chleb dla prezydenta Dudy

środa, 07 września 2016 11:26 / Autor: Iwona Gajewska-Wrona
Kielecki chleb dla prezydenta Dudy
Kielecki chleb dla prezydenta Dudy
Iwona Gajewska-Wrona
Iwona Gajewska-Wrona

Kielecka piekarnia R. Dobrowolski ma przygotować chleb na tegoroczne Dożynki Prezydenckie w Spale - taką decyzję podjęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Chleb ma mieć 50 centymetrów średnicy i prawie 5 kilogramów wagi.

 

 

Dożynki Prezydenckie odbędą się w dniach 10-11 września 2016 roku. Tradycją jest, że chleb  z nowych zbiorów piecze piekarnia, która jest stowarzyszona w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego, posiadająca znak „Jakość Tradycja”. W tym roku do tego zadania została wytypowana piekarnia R. Dobrowolski. - Dowiedziałam się o tym 21 czerwca na Walnym Zgromadzeniu Sprawozdawczym członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, które odbyło się w siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Przyznam szczerze, że było to dla mnie ogromne zaskoczenie. Nie spodziewałam się, że nasza mała piekarenka zostanie dostrzeżona i doceniona właśnie w ten sposób. Jest to dla nas duże wyróżnienie i zaszczyt – przyznała Halina Dobrowolska, współwłaścicielka piekarni. Kobieta nie ukrywała, że wszyscy jej pracownicy podchodzą do sprawy bardzo poważnie. – Jesteśmy mocno przejęci. Chcemy, aby wszystko wyszło tak, jak należy. Od dwóch tygodni   wypiekamy próbne bochenki. Bo trzeba przyznać, że nie jest to wcale takie łatwe zadanie. Bochenek ma mieć 50 centymetrów średnicy i prawie 5 kilogramów wagi – przyznała.

Chleb, który piekarnia przekaże prezydentowi będzie zrobiony tradycyjnie: z mąki żytniej, na zakwasie, upieczony w ceramicznym piecu.  - Od ponad 70 lat bazujemy na sprawdzonej recepturze. Mało tego, nawet mechanizm pieczenia się nie zmienił. Nadal pieczemy w piecu ceramicznym, a bochenki wyrabiamy ręcznie. I ta wieloletnia tradycja, która przekłada się na jakość naszych produktów, jest naszą siłą. Bo wytwarzamy chleb na kwasie, bez szkodliwych dodatków - zdradza pani Halina. I właśnie te czynniki spowodowały, że Piekarnia R. Dobrowolski w 2013 roku  została włączona do sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, a w 2014 otrzymała certyfikat uprawniający do używania znaku „Jakość, Tradycja”.

Gotowy bochenek chleba ma zostać przekazany do Centralnego Ośrodka Sportu  w Spale 10 września. Prezydentowi zostanie on wręczony 11 września podczas oficjalnych uroczystości dożynkowych.

Dożynki Prezydenckie w Spale pod Tomaszowem Mazowieckim (Łódzkie) są tradycyjnym podziękowaniem za plony z udziałem głowy państwa, najwyższych władz oraz rolników ze wszystkich regionów  Polski. Po raz pierwszy odbyły się w 1927 roku pod patronatem prezydenta RP Ignacego Mościckiego. Wówczas tradycja przetrwała do września 1938 roku. Rok później wybuchła bowiem II wojna światowa.

Dożynki z udziałem prezydentów III RP odbywają się w Spale od 2000 roku.

 

 

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO