MIASTO
Dla smakoszy. Będzie w czym wybierać!
Przed nami kolejne kiermasze świętokrzyskiej żywności. Pierwszy z nich odbędzie się w sobotę, drugi w niedzielę.
W sobotę w Hotelu Best Western Grand Hotel w Kielcach (dawny Hotel Łysogóry) w godz. 9.00 – 13.00 odbędzie się Kiermasz Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, podczas którego będzie można zakupić m.in. tradycyjną wędlinę z Łosienia - kiełbasę łosieńską i salceson „Cwaniak”, wyroby z dziczyzny czy tradycyjne pieczywo.
Podczas kiermaszu swoje produkty zaprezentują: dziczyznę - Gospodarstwo Agroturystyczne Małyszyński Zakątek, pieczywo na zakwasie - Piekarnia R. Dobrowolski w Kielcach, pieczywo orkiszowe - Gospodarstwo Ekologiczne Ekorab, naturalne i ekologiczne dżemy i konfitury - Przetwórnia Owoców Sad Danków z Dankowa Dużego, Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia – przetwory z warzyw, a Gospodarstwo Ekologiczne Zagroda Królów – sok z ekologicznej borówki wysokiej.
Nie zabraknie też zdrowych słodkości nagrodzonych Perłą: miodu spadziowo-nektarowego z pasieki Miody Napękowskie i kazimierskiego miodu akacjowego z pasieki Prawdziwe Miody. Gospodarstwo Ekologiczne „Ekolud” zaprezentuje ciekawe ekologiczne warzywa (jarmuż, roszponka, portulaka).
Świeże jabłka sandomierskie oraz gotowe jabłka do szarlotki dostać będzie można na stoisku Gospodarstwa Ogrodniczego „Szymanówka”. Będzie także i naturalny tłoczony sok z jabłek z firmy Smaki Ogrodu z Bielin. Pojawi się również Teresa Łukasik z buncokiem strzałkowskim oraz Gospodarstwo Rybackie Rytwiany z wędzonym rytwiańskim karpiem. Dorośli miłośnicy lokalnego wina będą mogli przebierać w ofercie Winnicy Płochockich i Winnicy Zbrodzice, a na dzieci czekać będzie świeżutka krówka opatowska.
W niedzielę odbędzie się Kiermasz Zdrowej Żywności w Dworku Laszczyków w Kielcach. Tradycyjnie członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie będą oferować swoje produkty: jabłka sandomierskie, warzywa, miody, sery, wędliny, przyprawy, zioła, oleje, nalewki staropolskie oraz potrawy regionalne.
Kiermasz będzie trwał w godzinach 9.00-14.00.