MIASTO
Światowy Dzień Żywności
9 mln ton zmarnowanej co roku żywności, ponad 2 mln ton wyrzucone do śmietników z naszych domów.
Do marnowania przyznaje się 39% Polaków. Dlaczego wyrzucamy jedzenie? Głównie z powodu przegapienia terminu przydatności do spożycia i zbyt dużych porcji posiłków; przyznajemy też, że robimy zbyt duże zakupy i źle przechowujemy żywność.
Tymczasem od początku października w myśl nowej ustawy przedsiębiorcy mogą przekazywać żywność na cele charytatywne bez płacenia podatku. Pamiętajmy o tym szczególnie z okazji Światowego Dnia Żywności, który obchodzony jest na świecie 16 października. Z tej okazji Bank Żywności w Kielcach zachęca wszystkich do zamiany swoich nawyków i zaprzestania marnowania jedzenia.
W tym roku Banki Żywności szczególną uwagę kierują na edukacji na temat marnowania mleka i produktów mlecznych. Kielecki Bank Żywności oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego organizują warsztaty dla młodzieży „Szanuję, nie marnuję” dotyczące przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.