KULTURA
Za tydzień IV Świętokrzyski Festiwal Smaków
Występy zespołów i kapel ludowych, konkursy dla publiczności oraz degustacja pysznych potraw to tylko nieliczne atrakcje, jakie czekają na uczestników IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. Impreza odbędzie się 1 i 2 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Festiwal Smaków zainauguruje w środę o godzinie 10 msza święta polowa koło kościoła z Rogowa z oprawą zespołu śpiewaczego Bolechowiczanie. Po modlitwie uczestnicy przejdą w korowodzie przed scenę w sektorze dworsko-folwarcznym, gdzie będą odbywać się występy artystyczne. - Przed publicznością zaprezentują się Koła Gospodyń Wiejskich Zagórzanki, Występy, Dwikozy, wokaliści ze „Studia Piosenki” przy Chmielnickim Centrum Kultury, Zespół Pieśni i Tańca Gnieździska, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki z Kierza Niedźwiedziego, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Guzowianki, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Edwarda Goli z Sędziszowa - wylicza Mariusz Masny, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
Od godziny 12 do 16 będą trwały warsztaty lepienia pierogów, które poprowadzą w Maneżu panie z Kół Gospodyń Wiejskich Występy i Zagórzanki, a wystawcy wezmą udział w konkursie na „Świętokrzyski Pieróg”. O godzinie 15 wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w konkursie „Pierogożerca”, który będzie polegał na jedzeniu pierogów na czas. - W tym roku postanowiliśmy poświęcić Festiwal Smaków w dużym stopniu chyba najpopularniejszej potrawie, z której słynie Polska i mamy nadzieje być liderami, jeśli chodzi o tę potrawę i to są pierogi. Będą pierogi na wszystkie sposoby z całego regionu świętokrzyskiego - mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny "Echa Dnia".
Organizatorzy zaproszą też na degustację podpłomyków do Chałupy ze Złotnik. Impreza tego dnia potrwa do godziny 18.
Na czwartek, oprócz występów artystycznych, zaplanowane zostały liczne degustacje i loterie przygotowane przez „Prymat”. Na scenie wystąpią Zespół Echa Łysicy, Zespół Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu, Zespół Gabułtowianki, Kapela Heńka z Małogoszczy oraz Stefan Wyczyński i Kapela z Lubczy. Tego dnia rozstrzygnięty zostanie konkurs na „Najpiękniejsze stoisko IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”, organizatorzy wybiorą „Świętokrzyskie ciastko” oraz rozstrzygną plebiscyt „Mistrzowie Smaku”. Impreza zakończy się również o godzinie 18.
Przez dwa dni w skansenie będzie trwał także wielki kiermasz produktów lokalnych i pysznych regionalnych potraw przygotowanych przez wystawców z całego regionu. Przyjadą również twórcy ludowi z przepięknymi wyrobami rękodzielniczymi. Festiwalowi towarzyszyć będzie również Świętokrzyskie Forum Rolnicze.
Organizatorem imprezy są Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Echo Dnia oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.
Program imprezy:
1 maja (środa):
Godz. 10.00-11.00 Msza Święta w Kościele z Rogowa
Godz. 11.00-11.10 Przejście korowodu od Kościoła do sceny w sektorze dworsko-folwarcznym
Godz. 11.10–15.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 15.00-15.10 Konkurs „Pierogożerca”.
Godz. 15.10-16.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 16.00–16.10 Rozstrzygnięcie konkursu na „Świętokrzyski Pieróg”
Godz. 16.10-18.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
2 maja (czwartek):
Godz. 11.00-14.30 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 14.30-14.35 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najpiękniejsze Stoisko IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”
Godz. 14.35 -15.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych
Godz. 15.00-16.30 Rozstrzygnięcie plebiscytu Echa Dnia. Gala Finałowa „Mistrzowie Smaku”
Godz. 16.30-18.00 Występy Kapel i Zespołów Ludowych