KOŚCIÓŁ
Święcimy pokarmy!


Wielka Sobota to dzień nadziei i modlitewnego oczekiwania na Zmartwychwstanie spoczywającego w grobie Chrystusa. Pielęgnowanym zwyczajem w tym dniu jest święcenie pokarmów. Kościół dokładnie określa co powinno się znaleźć w koszyku wielkanocnym.
W koszyczku nie może zabraknąć chleba, jajek, baranka, wędlin i soli. Każda z potraw ma swoją symbolikę. Chleb to podstawowy pokarm człowieka, który zapewnia przetrwanie. Dla chrześcijan oznacza on ciało Pana Jezusa i jest najważniejszym z symboli. Równie ważny jest baranek symbolizujący zwycięstwo dobra nad złem. Symbolem wielkanocnym jest także jajko, które oznacza nowe życie. Oprócz ugotowanych na twardo i obranych jaj, do koszyka bardzo często wkładane są także pisanki i kraszanki. Sól to minerał dający życie oraz chroniący potrawy przed zepsuciem. W symbolice chrześcijańskiej odnosi się ona bezpośrednio do człowieka. Jej zadaniem jest chronienie przed grzechem i zepsuciem, które na każdym kroku czyhają na człowieka.:
Koszyczek wielkanocny zazwyczaj dekorowany jest zielonym bukszpanem, który symbolizuje życie wieczne, pokój i odrodzenie. Obrzędu błogosławienia pokarmów dokonuje kapłan albo diakon. Odmawia on modlitwy, błogosławi złożone pokarmy i kropi je święconą wodą, po czym pokarm ten staje się tzw. Święconką, z której następnie przygotowujemy śniadanie wielkanocne.


![[FOTO] Boże Ciało w diecezji kieleckiej. Piękne procesje w wielu parafiach](/media/k2/items/cache/44dfc2fea718d137b71cbbcc70cc0cde_L.jpg)

![[FOTO] Tłumy wiernych przeszły ulicami Kielc w procesji Bożego Ciała](/media/k2/items/cache/5091956c72e61d49daf7d1e9fcd78637_L.jpg)

![Boże Ciało w diecezji kieleckiej [LISTA]](/media/k2/items/cache/2f598cf8927ff87a91f027eb070c814a_L.jpg)

