Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Vegeteran, czyli jak jeść zdrowo i rozumieć swój organizm

sobota, 20 listopada 2021 15:29 / Autor: Adrianna Linertowicz
Vegeteran, czyli jak jeść zdrowo i rozumieć swój organizm
Vegeteran, czyli jak jeść zdrowo i rozumieć swój organizm
Adrianna Linertowicz
Adrianna Linertowicz

W Kielcach możemy zaobserwować rosnące zainteresowanie świadomym odżywianiem. Z pomocą przychodzi też nowopowstała restauracja Vegeteran, w której zjemy nie tylko smacznie, ale przede wszystkim – świadomie.

Wegetariański ramen, carpaccio z buraka z rukolą i serem wegańskim, herbata rozgrzewająca zmysły, a nawet… wegański schabowy z ziemniakami i surówką. Z takimi propozycjami dla jaroszy przychodzi restauracja Vegeteran, zlokalizowana na Targach Kielce, przy ulicy Zakładowej 1.

W ramach drugiej części otwarcia lokalu, w sobotę, 20 listopada, odbyły się wyjątkowe warsztaty pn. „Cała Polska piecze chleb” oraz „Zmieniamy trawniki na warzywniaki”. Można było dowiedzieć się m.in. o tym, dlaczego nasz organizm potrzebuje zdrowej żywności.

- Żywność dostępna na sklepowych półkach jest „pusta”. Prawdziwych wartości odżywczych dostarczają nam te produkty, które nie są przetworzone. Trzeba być świadomym tego, że to, co jemy, przekłada się bezpośrednio na jakość, ale też na długość naszego życia. Nasz organizm nie pozostaje na to obojętny – mówił Robert Wagner, który prowadził warsztaty i mówił o korzyściach płynących z diety bezmięsnej.

Goście mogli również na własne oczy zobaczyć, jak powstaje prawdziwy chleb na zakwasie, a nawet zabrać nieco zakwasu do domu. Warsztaty poprowadził Tadeusz Rolnik.

Vegeteran w swoim menu ma także propozycje dla dzieci. Nagetsy z selera z frytkami i surówką, naleśniki z serem i owocami, szejk owocowy to jedne z propozycji.

Restaurację można odwiedzać stacjonarnie, od poniedziałku do piątku przy ulicy Zakładowej 1 lub skorzystać z propozycji zestawów abonamentowych z dostawą do domu.

- Opcją najbardziej korzystną cenowo jest tygodniowy abonament. Zamówienia można składać telefonicznie lub za pośrednictwem naszej strony internetowej. W skład abonamentu wchodzi zupa i drugie danie, ale zamówienie można spersonalizować – mówi właściciel restauracji, Adam Gaweł.

Na chwilę obecną z abonamentu można skorzystać od piątku do niedzieli, jednak w niedalekiej przyszłości będzie to możliwe również we wszystkie dni tygodnia.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO