Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją wybrać?

wtorek, 03 stycznia 2023 11:19 / Autor: Radio eM
Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją wybrać?
Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją wybrać?
Radio eM
Radio eM

Kawa to pyszny napój - cechuje ją wspaniały i niepowtarzalny smak. Wiele osób docenia ją szczególnie za to, że ma działanie pobudzające i dodaje energii. Dzięki kawie łatwiej nam się skupić, a co więcej - umożliwia ona przetrwanie nawet najcięższego dnia. Jaka jest najlepsza kawa? Obowiązkowo powinna być ziarnista i świeżo palona, gdy zależy nam na tym, aby pić naprawdę smaczną kawę.

Kawa - proces powstawania i smak 

Jeśli chodzi o to, jak powstaje kawa, to jest to dość skomplikowany proces. Na krzewach kawowca rosną czerwone owoce, które są podobne do wiśni. W ich wnętrzu znajduje się natomiast pestka. To właśnie z tej pestki robi się kawę, którą wszyscy doskonale znamy. W przypadku kawy specialty, wiśnie zbiera się ręcznie. Umożliwia to zebranie wyłącznie dojrzałych owoców. Tuż po zbiorze zielona kawa jest poddawana obróbce, której celem jest przygotowanie jej do wypalenia. Osoby zajmujące się wypalaniem kawy, a więc roasterzy, wydobywają z kawy cały potencjał smakowy. 

Uwzględniając fakt, iż kawa pochodzi z owocu, można spodziewać się po niej różnych słodko-kwaśnych niuansów, ale nie tylko. Oprócz nich można liczyć na nuty kakao, orzechów, czekolady i ziół. W ofercie Finest Coffee pod linkiem https://finestcoffee.pl znajdziesz bogatą ofertę kaw, zatem jesteśmy pewni, że znajdziesz tą wyjątkową i idealną dla siebie. Dostępne są kawy z różnych regionów świata i każda smakuje nieco inaczej, ponieważ na smak kawy wpływa mnóstwo czynników takich jak m.in. nasłonecznienie, ilość opadów, czy sąsiedztwo innych roślin.                                                      

Dlaczego świeżo palona kawa to dobry wybór? 

Wybierając świeżo paloną kawę, możesz liczyć na to, że będzie ona pełna smaku i aromatu. Musisz pamiętać, że kawa jest niezwykle higroskopijna, a więc ekspresowo wietrzeje, poprzez pochłanianie innych zapachów ze środowiska. Najlepsza kawa to najświeższy wypał. Kupuj kawy z tego samego lub poprzedniego miesiąca, a wówczas masz pewność, że kawa obdarzy Cię wszystkimi swoimi smakowymi niuansami. Świeżo palona kawa jest uwielbiana nie tylko przez koneserów kawy. Nieważne jaką kawę lubisz, jesteśmy pewni, że świeżo palona kawa zasmakuje Ci dużo bardziej niż zwietrzała kawa. 

Na opakowaniu kawy zawsze powinna znaleźć się data palenia. Jeśli znajduje się ona, to możesz mieć pewność, że jest to produkt dobrej jakości. W przypadku zaufanych palarni takich jak wspomniana już firma Finest Coffee kawa jest wypalana na bieżąco, a dokładniej - dopiero po złożeniu zamówienia. Najlepiej wybierać kawę z małej palarni niż z dużych koncernów (te niestety nie mogą zaoferować wysokiej jakości kawy).

Niezależnie od tego, jaką metodę parzenia kawy preferujesz - w ekspresie, dripie, czy po prostu zalewasz zmieloną kawę w kubku, świeżo palona kawa zawsze będzie wyróżniała się złożonym smakiem i będzie dużo bardziej aromatyczna niż kawa z pobliskiego marketu. 

Lubisz robić zapasy kawy? Zatem kupując świeżo paloną kawę, pamiętaj, aby kupić jej jedynie tyle, ile zużyjesz w ciągu miesiąca. Nie powinno zbyt długo przechowywać się świeżo palonej kawy. Warto sięgać także tylko po te kawy o najświeższej dacie wypału. Co więcej, zawsze najlepszym wyborem jest kawa ziarnista. I choć kawa zmielona to duża wygoda, to jednak nigdy nie będzie tak samo smaczna jak ta świeżo palona, zmielona przed parzeniem kawa ziarnista. 

Wiesz już, dlaczego warto wybrać świeżo paloną kawę. Musisz też pamiętać, aby prawidłowo ją przechowywać. Trzymaj ją w oryginalnym opakowaniu i jak najdalej od źródeł ciepła, promieni słonecznych i wilgoci, aby jak najdłużej cieszyć się smaczną kawą. 

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO