CIEKAWOSTKI
Pizza dookoła świata. Artykuł sponsorowany
Co kraj, to obyczaj. Nie inaczej to wygląda w kwestii pizzy, która w różnych zakątkach świata przybiera różne formy. Pochodzący z Włoch przysmak szybko zadomowił się w kolejnych miejscach, których mieszkańcy dopasowywali jego formę do swoich upodobań. Oto najciekawsze propozycje ze świata!
Ze słonecznej Italii
Pierwsza, najważniejsza, zawsze najsmaczniejsza. Włoska pizza ma grono wiernych fanów na całym globie. Trudno się dziwić, to tutaj powstała i to stąd pochodzą najstarsze receptury. W Neapolu wciąż możemy skosztować tej, którą przed niemal dwustu laty jedli mieszkańcy miasta. To stąd pochodzi ta najważniejsza – z zieloną bazylią, białym serem mozzarella i czerwonym sosem z pomidorów. Kolory flagi Italii na pysznym placku! To właśnie klasyczna Margherita stała się potrawą bazową dla kolejnych wariacji.
Nowojorskie smakołyki
Drugą najbardziej popularną odmianą przysmaku jest ta serwowana w Nowym Jorku. Recepturę do USA przywieźli włoscy imigranci. Tutejsza wersja klasycznego placka ewoluowała – stał się on większy, bardziej elastyczny, dzięki czemu każdy kawałek można złożyć na pół. To ta cecha sprawiła, że amerykańska pizza stała się ikonicznym przykładem ulicznego jedzenia. Ta postać dania jest dzisiaj chyba równie popularna na świecie, jak tradycyjna.
Smażenie z Japonii
Nawet tak odległy od Włoch Kraj Kwitnącej Wiśni ma swoją wariację na temat pizzy. Okonomiyaki, czyli – w wolnym tłumaczeniu – „smaż, co lubisz”, to rodzaj smażonego na blasze placka, który uzupełniany jest potem dowolnymi składnikami.
Najczęściej umieszcza się na nim warzywa, ryby i inne owoce morza. Potrawa wywodzi się z Hiroszimy, ale szybko rozprzestrzeniła się w całym kraju.
To typowe, kryzysowe danie, które powstało w czasie wojny, kiedy w Japonii brakowało dosłownie wszystkiego – nawet ryżu.
Katalońska coca
Hiszpania także nie pozostaje w tyle jeśli chodzi o kulinarną kreatywność. Także tutaj znajdziemy coś, co wygląda podobnie do tradycyjnego dania z Włoch. Coca pochodzi z Katalonii, gdzie zwyczajowo serwuje się ją tak na słodko, jak i wytrawnie.
Wersja deserowa zwykle jest dekorowana kandyzowanymi owocami. Słona z kolei bogata jest w warzywa, mięso, sery i orzechy, ryby oraz owoce morza.
Można ją spotkać w dwóch odmianach – otwartej, która wyglądem przypomina klasyczną pizzę oraz zamkniętej podobnej nieco do calzone.
Gdzie spróbować?
Niestety, nie każdy może sobie pozwolić na dalekie, kulinarne wojaże. Dla wszystkich tych, którzy chcieliby spróbować pysznej pizzy w Kielcach, powstała Pizza Dominium. Serwowane są tutaj zarówno te klasyczne, włoskie placki, jak i jej młodsza, nieco bardziej amerykańska wersja. Jeśli szukasz dobrej pizzerii w Kielcach, musisz ją sprawdzić. Szeroki wybór potraw w menu i możliwość zamówienia dowozu sprawiają, że wszyscy znajdą tu coś dla siebie.
Sprawdź ofertę Dominium w Kielcach na www.pizzadominium.pl/lokale/kielce