CIEKAWOSTKI
Jakie korzyści oferuje olej z czarnuszki?
Czarnuszka jest rośliną, która ma różne właściwości prozdrowotne. Szczególnie nasiona wykazują takie działanie. Z tego powodu znajdują one swoje zastosowanie między innymi w medycynie czy kosmetologii. Dodatkowo z czarnuszka przygotowywany jest olej, który jest tłoczony na zimno. Jest to produkt, który ma charakterystyczny, korzenny zapach, a także wyrazisty smak. Jednak największe zalety, którymi charakteryzuje się olej z czarnuszki, to właściwości prozdrowotne.
Co zawiera olej z czarnuszki?
W oleju z czarnuszki można znaleźć wiele cennych składników odżywczych. Do najważniejszych można zaliczyć minerały jak wapń, potas czy żelazo. Dodatkowo olej jest również bogatym źródeł witaminy E. Do głównych składników tego produktu można zaliczyć wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obejmuje to między innymi:
- kwas linolowy nazywany inaczej omega 6,
- kwas oleinowy, który występuje pod nazwą omega 3,
- kwas eikozadienowy.
Szczególnie cenny jest kwas eikozadienowy, który bardzo rzadko występuje w przyrodzie. Z tego powodu olej z czarnuszki jest doskonałym źródłem tego kwasu. Natomiast kwasy wielonienasycone powinny być elementem diety każdego, zdrowego człowieka. Jest to związane między innymi, z tym że są one w stanie bardzo pozytywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Dotyczyć to może zarówno poprawy funkcjonowania organizmu na co dzień, jak i też ograniczenie rozwijania się wielu poważnych schorzeń.
Jakie są podstawowe właściwości oleju z czarnuszki?
W medycynie naturalnej olej z czarnuszka jest wykorzystywany od wieków. Doceniane są jego właściwości lecznicze, które pozwalają przeciwdziałać występowaniu różnych dolegliwości. Obejmuje to między innymi te dolegliwości, które związane są z układem oddechowym, pokarmowym, krążenia. Olej może być stosowany również przy problemach związanych z łuszczycą, alergiami, trądzikiem. Do najważniejszych właściwości, które wykazują oleje z czarnuszki, można zaliczyć działanie przeciwzapalne, przeciwutleniająco, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne. Pozwala to wykorzystywać olej między innymi przy występowaniu dolegliwości związanych z powszechnymi chorobami. Przy dłuższym stosowaniu olej jest w stanie zapewnić również działanie przeciwdziałające rozwijania się nowotworów. W profilaktyce nowotworowej można zdecydować się na włączenie oleju z czarnuszki do codziennej diety. W ten sposób substancje znajdujące się w oleju są w stanie oddziaływać na cykl komórkowy związany z rozwijaniem się komórek nowotworowych, gdzie może dochodzić do hamowania syntezy kwasów nukleinowych.