CIEKAWOSTKI
Jak powinna wyglądać kuchnia w restauracji? Materiał partnera
Jeśli myślisz o założeniu własnego biznesu gastronomicznego, z pewnością szybko zdałeś sobie sprawę z tego, że polega on nie tylko na umiejętności gotowania. Bardzo ważny jest lokal, lokalizacja oraz zaplecze kuchenne.
Chodzi to nie tylko o wielkość kuchni, ale także o wyposażenie. Co powinno się w niej znaleźć? Podpowiadamy!
AGD to podstawa
Dobre sprzęty AGD to fundament odpowiednio przygotowanej kuchni. Nawet jeśli dopiero zaczynasz, warto tak opracować menu, aby wymagało ono użycia niewielu sprzętów, ale za to wysokiej jakości. Nie oszczędzaj na AGD, a one odwdzięczą się równo upieczonymi i dobrze przygotowanymi potrawami. Nic tak nie frustruje kucharza, jak sprzęt o niskiej mocy lub tępe noże.
Zadbaj więc o to, aby kupować profesjonalne sprzęty od uznanych producentów.
Funkcjonalne pomieszczenie
Sanepid określa normy, jakie spełniać musi pomieszczenie, w którym przygotowywane są potrawy. Powinno mieć ono dobrą wentylację i odpływy w podłodze, które ułatwiają sprzątanie. Podczas gotowania tłuszcz i para osadzają się nie tylko na okapach, ale też na meblach, lampach i ścianach. Dlatego zastanów się dobrze, projektując wnętrze kuchni. Może zamiast wykorzystywać farby (nawet te najlepsze, zmywalne), warto postawić na kafelki, które łatwo będzie umyć, dzięki czemu utrzymać kuchnię w czystości?
Meble kuchenne
W kuchni restauracyjnej nie sprawdzą się tradycyjne meble kuchenne. Są mało praktyczne, szybko się brudzą, trudno jest je wyczyścić, a codzienna dezynfekcja szybko może je zniszczyć. Lepiej postawić na meble metalowe, które zostały stworzone do użytku w gastronomii. Wykonane są z blachy kwasoodpornej, która jest łatwa do utrzymania w czystości.
Meble metalowe są wytrzymałe i nie straszne im ani wysokie, ani nawet niskie temperatury. Zadbane, będą fantastyczną wizytówką Twojej kuchni, która będzie aż lśnić od czystości.
Warto pamiętać, że meble metalowe ze względu na swoją trwałość są bardzo praktyczne. Nie pojawiają się na nich odpryski, można je czyścić nawet silnymi środkami, które mają dezynfekować powierzchnię, bez ich uszkodzenia.
Planowanie
Jeśli już zdecydowałeś jakie sprzęty AGD oraz meble chciałbyś umieścić w swojej kuchni, zaplanuj ciąg roboczy. Nie zawsze istnieje możliwość zapewnienia dużej swobody ruchów, ale powinna być ona urządzona tak, aby osoby pracujące przy przygotowaniu posiłków nie przeszkadzały sobie wzajemnie i mogły minąć się w przejściu.
Jeśli potrzebujesz doradztwa w sprawie zakupu mebli metalowych oraz zaprojektowania kuchni, koniecznie zapoznaj się z ofertą Lobby Meble.