Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

AUDYCJE RADIOWE

Beata Ryń: Tłusty czwartek wywodzi się ze staropolskiej wsi

czwartek, 16 lutego 2023 14:12 / Autor: Aleksandra Rękas

- Na staropolskiej wsi, pączki robiono z chlebowego ciasta. Były twarde, nadziewane skwarkami słoniny, boczku i polewane tłuszczem - mówiła Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, na antenie Radia eM Kielce, w programie „Prawdę mówiąc” Katarzyny Bernat.

Jak wyjaśnia Beata Ryń, na dawnej wsi pączki były głównie „męską” przekąską.

- Spożywano je zwłaszcza podczas picia mocnych alkoholi w trakcie karnawału. To, co znalazło się wewnątrz takiego pączka w głównej mierze zależało od zamożności danej rodziny – mówi.

Jak dodaje rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, smażenie pączków związane były z nadchodzącym postem.

- Rodzina musiała porządnie najeść przed 40-dniowym, surowym postem. Od Środy Popielcowej, nawet kropla tłuszczu nie mogła znaleźć się w jakiejkolwiek potrawie – podkreśla Beata Ryń.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO