AUDYCJE RADIOWE
Beata Ryń: Tłusty czwartek wywodzi się ze staropolskiej wsi
- Na staropolskiej wsi, pączki robiono z chlebowego ciasta. Były twarde, nadziewane skwarkami słoniny, boczku i polewane tłuszczem - mówiła Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, na antenie Radia eM Kielce, w programie „Prawdę mówiąc” Katarzyny Bernat.
Jak wyjaśnia Beata Ryń, na dawnej wsi pączki były głównie „męską” przekąską.
- Spożywano je zwłaszcza podczas picia mocnych alkoholi w trakcie karnawału. To, co znalazło się wewnątrz takiego pączka w głównej mierze zależało od zamożności danej rodziny – mówi.
Jak dodaje rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, smażenie pączków związane były z nadchodzącym postem.
- Rodzina musiała porządnie najeść przed 40-dniowym, surowym postem. Od Środy Popielcowej, nawet kropla tłuszczu nie mogła znaleźć się w jakiejkolwiek potrawie – podkreśla Beata Ryń.