Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

XXIII Finał Regionalnego Konkursu w Tokarni

środa, 22 maja 2024 14:41 / Autor: Maria Karyś
XXIII Finał Regionalnego Konkursu w Tokarni
XXIII Finał Regionalnego Konkursu w Tokarni
Maria Karyś
Maria Karyś

W najbliższą niedzielę (26 maja) w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się XXIII Finału Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". 

Jak podkreśla Renata Janik, marszałek województwa świętokrzyskiego to doskonała okazja do promowania lokalnych producentów – kół gospodyń wiejskich, przedsiębiorców, czy też pszczelarzy oraz piekarzy.

- Dlatego bardzo się cieszę, że finał konkursu odbywa się w Tokarni. Dzięki temu możemy nie tylko promować produkty, ale również zachęcać wszystkich zwiedzających do nabywania rękodzieł oraz zdrowej żywności – mówi marszałek.

Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zajmuje się identyfikacją i wstępną selekcją produktów do konkursu. W tym roku w zaprezentują się 32 produkty w czterech kategoriach.

- Konkurs podzielony jest na produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i produkty inne, czyli mieszane. Jesteśmy ciekawi co kryje się pod niektórymi nazwami, jak np. Filip z konopii albo dżem z szyszek sosnowych – wyjaśnia Jolanta Krupa, kierownik działu rozwoju obszarów wiejskich w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Komisja jest bardzo restrykcyjna. Produkty muszą być regionalne i żywnościowe, wykonane według tradycji, czyli wytwarzane minimum od 25 lat. Wszystko oparte o naturalne surówce.

Mimo, że na imprezie kulinaria będą grały główne skrzypce, jednak dyrekcja Parku Etnograficznego przygotowała też inne atrakcje.

- Wydarzenie rozpoczniemy Mszą Świętą o godz.10 przy kościele z Rogowa. Scena ruszy o godzinie 11 a tam wystąpią zespoły ludowe tj. Bolechowiczanie, Piekoszowianie, Wierna Rzeka, czy kapela Macieja Ulewińśkiego – informuje Katarzyna Korus, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.

Ponadto Świarne Kakonianki gwarą opowiedzą jak dawniej gotowano na świętokrzyskiej wsi.  A w okolicach Zagrody ze Szczepanowic, w ramach cyklu „Rodzinne  niedziele w skansenie" odbędzie się spotkanie „Wąpierz w zagrodzie".

Wydarzenie organizowane jest przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO