REGION
Przed nami V Świętokrzyski Festiwal Smaków
Występy zespołów i kapel ludowych, konkursy dla wystawców i publiczności oraz degustacja różnych potraw. Takie i inne atrakcje znajdą się w programie V Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. Impreza odbędzie się 22 i 23 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Świętokrzyski Festiwal Smaków to największy w regionie dwudniowy kiermasz potraw i produktów regionalnych. Udział w tegorocznej imprezie zapowiedziało ponad 120 wystawców, nie tylko z regionu świętokrzyskiego. Wśród nich znajdą się członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami, pochodzącymi z kuchni regionalnych.
– Będziemy mogli posmakować różnych potraw z całej Polski, m.in. pieczonych kasztanów, zdrowej, ekologicznej żywności z Czech oraz znakomitych serów, miodów i innych przysmaków serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich – informuje Beata Ryń, kierownik działu promocji i marketingu Muzeum Wsi Kieleckiej.
Nie zabraknie też rękodzielników, którzy zaprezentują swoją ofertę wyrobów z drewna, łyka osikowego oraz wikliny. Do Tokarni przyjedzie producent pysznej chałwy z Czech, a w Chałupie ze Złotnik odbędzie się wypieku podpłomyków.
Organizatorzy na pierwszy dzień imprezy zaplanowali konkurs kulinarny "Smaki Dzieciństwa".
– Zaprosiliśmy do udziału wszystkich, którzy mają przepisy z czasów dzieciństwa. Zgłoszenia wpłynęły głównie od Kół Gospodyń Wiejskich, które przygotują tradycyjne, znane i lubiane przez wszystkich potrawy – mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
Drugiego dnia, w niedzielę, rozstrzygnięty zostanie konkurs na "Najpiękniejsze stoisko", a o godzinie 16 chętne osoby z publiczności będą rywalizować o tytuł "Pierogożercy".
Przez dwa dni uczestnikom imprezy czas będą umilać występy muzyczne zespołów i kapeli ludowych, orkiestry dętej i solistów. W sobotę o godzinie 15 na scenie będzie gościł po raz pierwszy młody utalentowany Wojciech Misiowiec, który zabierze uczestników w podróż po regionie świętokrzyskim.
Festiwal Smaków rozpocznie się w sobotę, 22 maja o godzinie 12 i potrwa do godziny 18. W niedzielę, 23 maja, o godzinie 11 w kościele z Rogowa odprawiona zostanie Msza święta, a po niej uczestnicy przejdą przed scenę, gdzie będą odbywać się występy artystyczne. Impreza zakończy się o godzinie 18. Warto dodać, że do Parku Etnograficznego w Tokarni można dojechać linią autobusową "T".