REGION
Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej w Podzamczu Chęcińskim!
Wyjątkowe wydarzenie dla branży gastronomicznej, ale i miły, wartościowy czas dla całych rodzin – tak zapowiada się najbliższy czwartek, 8 czerwca, w Podzamczu Chęcińskim. To właśnie tam odbędzie się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej.
– Podzamcze Chęcińskie to idealne miejsce, aby odtwarzać kuchnię dworską. Potwierdza to fakt, że na nasze zaproszenie bardzo chętnie odpowiedziały wszystkie najważniejsze osoby, nie tylko profesor Jarosław Dumanowski, ale także Państwowa Akademia Nauk oraz Królewska Fundacja Króla Jana III i Marii Kazimiery Sobieskich. Będziemy też mieli dwie wyjątkowe wystawy – jedną o kawie, drugą o królowej Bonie. Nie zabraknie rekonstrukcji historycznych oraz dań kuchni chłopskiej od Kół Gospodyń Wiejskich – mówi Renata Kamienik, właścicielka Hotelu i Restauracji Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim oraz prezes Fundacji Rozwoju Aktywności PROGRESS.
O randze wydarzenia świadczy między innymi odbywający się podczas festiwalu prestiżowy konkurs dla profesjonalnych kucharzy z całej Polski. Zespoły zawalczą o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.
– Pojawi się również wyjątkowy gość, profesor Jarosław Dumanowski, który opowie o potrawach, zwyczajach i sposobie spędzenia wspólnego czasu w kuchni staropolskiej. Moi kucharze, Sebastian i Nicholas, wezmą udział w pokazach kuchni dworskiej. Będzie bardzo dużo dziczyzny, pojawi się wielki kocioł gulaszu, ale i dzik pieczony w całości – wylicza Kamienik.
Podczas festiwalu pojawią się też atrakcje dla dzieci, stoiska leśnicze i myśliwskie, konkursy i scena.
Wydarzenie jest bezpłatne i startuje o godzinie 14.00.