REGION
Majonez Kielecki Omega-3 bez jaj z chowu klatkowego
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego Omega-3 jaja, które pochodzą z chowu klatkowego. To samo dotyczy wszystkich składników i komponentów z tej klasy. To kolejny etap strategii zmierzającej do całkowitej rezygnacji z surowców pochodzących z tzw. "trójek".
Składniki i komponenty z chowu klatkowego zostały zastąpione odpowiednikami pochodzącymi od kur z chowu ściółkowego. Informacja znalazła się na nowej etykiecie Majonezu Kieleckiego Omega-3.
Firma już w maju 2018 roku zadeklarowała wdrożenie nowych rozwiązań produkcyjnych, które mają wynikać z troski o dobrostan i los zwierząt hodowlanych. Długofalowa strategia stopniowego wycofywania jaj pochodzących z chowu klatkowego planowo potrwa do końca 2025 roku.
– Naszą podstawową misją jest dobór najwyższej jakości składników i komponentów do produkcji, zachowanie wysokich standardów produkcyjnych oraz odpowiadanie na potrzeby konsumentów. Ich bezpieczeństwo oraz zdrowie i zaufanie jest dla nas priorytetem. Dlatego przy wdrażaniu założeń deklaracji z 2018 roku kierujemy się kluczowymi czynnikami – najwyższą jakością produktów, bezpieczeństwem, satysfakcją konsumentów oraz dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt hodowlanych – mówi Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”.