REGION
Potwierdzone 54 przypadki zarażenia w firmie Animex Foods w Starachowicach
Wciąż utrzymuje się ognisko wirusa w zakładzie mięsnym w Starachowicach. Wirusa SARS-COV-2 potwierdzono do tej pory u 54 osób oraz sześciu pracowników firm zewnętrznych współpracujących z przedsiębiorstwem.
Pierwszy przypadek zakażenia koronawirusem w starachowickiej firmie Animex Foods potwierdzono 15 maja, od tego dnia liczba osób zakażonych rośnie z dnia na dzień.
– Mamy potwierdzone 54 przypadki zarażenia w firmie, a ponad 180 osób jest poddanych kwarantannie. Sam zakład podejmuje szereg działań prewencyjnych. Z naszej inicjatywy podjęliśmy decyzję o skierowaniu do domów osób z grupy podwyższonego ryzyka, czyli powyżej 60, roku życia oraz z chorobami przewlekłymi - razem około 210 osób. Dodatkowa grupa to ta, w przypadku której podjęliśmy decyzję, wspólnie z naszymi ekspertami od epidemiologii, w oparciu o analizę ryzyka. Te działania zostały bardzo pozytywnie ocenione ze strony sanepidu – mówi Łukasz Dominiak, rzecznik prasowy Animex Foods.
– Od samego początku epidemii w Polsce podjęliśmy szereg rozwiązań prewencyjnych we wszystkich naszych lokalizacjach. Chodzi m.in. o ograniczenia kontaktów międzyludzkich, środki ochrony osobistej, w tym noszenie maseczek na stałe przez wszystkich pracowników. Tam gdzie jest to możliwe została podjęta praca zdalna. Sytuacja, która jest w zakładzie odzwierciedla stanu epidemii w regionie; przypomnę, że pierwszy pracownik zakładu został zarażony poza jego obszarem – dodaje rzecznik.
Do sytuacji w zakładzie odniósł się wojewoda świętokrzyski Zbigniew Koniusz w oświadczeniu: – Sytuacja epidemiologiczna w zakładach Animex jest przez nas monitorowana od wykrycia pierwszego przypadku w tym ognisku zakażeń. Zaangażowane zostały odpowiednie służby – Wojewódzka oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna – deklaruje wojewoda.
– Od czasu wykrycia pierwszego zakażenia do kwarantanny – zgodnie z procedurą – włączane są kolejne osoby, a część jest obejmowana nadzorem epidemiologicznym. Sytuacja jest pod kontrolą.
Jesteśmy przygotowani na różne warianty – w gotowości jest 10. Świętokrzyska Brygada Obrony Terytorialnej, która w razie potrzeby wykonania testów u większej liczby pracowników - bądź całej załogi - niemal natychmiast może uruchomić punkt pobrań wymazów do testów w kierunku koronawirusa w samych zakładach lub w pobliżu. Na razie takie działania nie są konieczne – dodaje.
Przedstawiciele firmy podkreślają, że praca odbywa się w oparciu o najwyższe standardy sanitarne, a żywność tam produkowana jest zdatna do spożycia, co potwierdza WHO i Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności.