REGION
[AUDIO] Smacznego!
Gdzie wybrać się na obiad z rodziną, randkę czy spotkanie biznesowe? Opcji jest wiele, a mnogość restauracji w regionie świętokrzyskim potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jest jednak perełka, o której istnieniu nie wszyscy jeszcze wiedzą. To restauracja Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim.
Pierwsze miejsce w województwie świętokrzyskim i drugie w Polsce w plebiscycie na Najlepszą Restaurację 2023, organizowanym przez festiwal Polskie Skarby Kulinarne – między innymi takimi zaszczytnymi tytułami może pochwalić się ta regionalna restauracja. Na tym jednak nie koniec sukcesów.
Międzynarodowe wydarzenie
W ostatnim tygodniu marca szefowie – Nicholas Allen i Sebastian Strójwąs brali udział w Międzynarodowych Targach Rozwiązań dla Branży HoReCa EuroGastro.
– Nasz pokaz cieszył się dużym zainteresowaniem. Mieliśmy pełną salę, było mnóstwo osób stojących. To się nie wydarzyło przy żadnym innym pokazie. Przyjechali goście także z regionu świętokrzyskiego, co było dla nas niesamowicie ważne i cenne. Zwiedzający byli na tyle zainteresowani daniami, że nawet deklarowali przyjazd do naszej restauracji. Pozytywnie zaskoczyło ich przede wszystkim zachowanie Nicholasa, który po prezentacji wyszedł do widowni. Targi były wyjątkowe. Już dzisiaj planujemy nasz udział w nich za rok – mówi Renata Kamienik, właścicielka restauracji Da Vinci.
Zaprezentowanych na targach dań można obecnie spróbować również na miejscu.
– W naszej restauracji można już zamówić jagnięcinę z ciastkiem angielskim. Inne dania są przygotowywane wyłącznie podczas kolacji degustacyjnych. Najbliższa taka okazja nadarzy się już 15 kwietnia – zaprasza Kamienik.
Ważny awans
Na szczeblu ogólnopolskim doceniana jest nie tylko sama restauracja, ale również jej właścicielka. Z końcem marca Renata Kamienik została bowiem powołana na wiceprezesa Stowarzyszenia Kobiety i Wino.
– To dla mnie wielkie wyróżnienie. To stowarzyszenie, które dziesięć lat temu narobiło dużo szumu, ponieważ wino zawsze było kojarzone z mężczyznami. Na kobiety patrzono jak na coś dziwnego w tej branży i nagle pojawia się Monika Bielka-Vescovi, która tworzy to stowarzyszenie. Naszą misją jest edukacja „zwykłych” kobiet, które zaczynają pić wino, ale też specjalistów, restauratorów. Oprócz tego promujemy kulturę. Dla mnie to cudowne połączenie, bo w naszej restauracji jest aż ponad siedemdziesiąt butelek wina sprzedawanego na kieliszki. Zawsze dobieramy je do dań, dzięki czemu nasi goście mogą się cieszyć wyjątkowym wine pairingiem – wyjaśnia Kamienik.
Tytuł wiceprezesa predestynuje właścicielkę restauracji między innymi do stworzenia filii stowarzyszenia w regionie świętokrzyskim. I jak podkreśla, ma to w planach.
– Bardzo zależy mi na tym, żeby nasz region także rozwijał się winiarsko, a kobiety budowały swoją siłę i energię – dodaje nasza rozmówczyni.
Wyjątkowe wyróżnienie
Pisząc o sukcesach restauracji, nie można również nie wspomnieć o Złotej Koronie od Polskich Skarbów Kulinarnych. Otrzymują je osobowości kulinarne szczególnie zasłużone dla idei promowania dziedzictwa kuchni polskiej. Wśród nich znalazła się właśnie Renata Kamienik.
– Mam świadomość, że jestem rozpoznawalna w regionie, natomiast nie sądziłam, że jestem rozpoznawalna w kraju. Bardzo mnie cieszy, że nasze zaangażowanie w kreowanie dań kuchni polskiej w stylu fusion jest doceniane – zaznacza.
Na koniec niespodzianka: niebawem w menu restauracji Da Vinci mają pojawić się dania kuchni… dworskiej.
Wysłuchaj całej rozmowy z Renatą Kamienik: