PUBLICYSTYKA
Dieta na odporność. Sprawdź co należy jeść, żeby wzmocnić organizm
Jesień zbliża się wielkimi krokami. Oznacza to, że jesteśmy bardziej podatni na grypę i przeziębienia. Dlatego wraz z nadejściem chłodniejszych dni warto zadbać o odporność organizmu.
W sezonie jesienno-zimowym ważne jest dbanie o organizm od środka. Warto stosować diety, które pomogą nam zapobiec chorobom. W naszym jadłospisie powinny się znaleźć produkty bogate w witaminę C, którą znajdziemy głównie w owocach i warzywach.
– Poza wzbogaceniem posiłków w naturalne antybiotyki powinniśmy unikać wysokoprzetworzonych, tłustych pokarmów, cukru oraz rafinowanych olejów. Są one wyzwalaczem stanu zapalnego, który może osłabić odporność. Zamiast tego warto zastosować lekkostrawną dietę, która jest bogata w świeże warzywa i owoce, a także produkty ziarniste – informuje Katarzyna Nowak, lekarz internista z Centrum Medycznego OMEGA.
Przeciwzapalnie i wzmacniająco działa kurkuma i imbir, a antywirusowo i antybakteryjnie olejek z oregano lub wyciąg grejpfruta.
– Ważnym składnikiem diety są również różnego rodzaju kiszonki, surowe i gotowane warzywa, a także dużo zieleniny. Zawierają mikroelementy i dbają o zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego – dodaje Katarzyna Nowak.
Warto także pamiętać o nawodnieniu organizmu. Woda pomoże usunąć z niego toksyny. Aby jeszcze bardziej wspomóc układ odpornościowy, możemy spożywać napoje wzmacniające takie jak jogurty, kefiry oraz maślanki.