MIASTO
Markowe targi
![Markowe targi](/media/k2/items/cache/7874f3d66a39ddbe313484babfc913fa_XL.jpg)
![Markowe targi](/media/k2/items/cache/7874f3d66a39ddbe313484babfc913fa_L.jpg)
Aż 97 procent Polaków deklaruje, że ma w domu produkty marek własnych. Nic więc dziwnego, że ich udział w rynku stale rośnie, a w Targach Kielce powstała dedykowana właśnie im impreza – Future Private Labels.
Jeszcze kilkanaście lat temu pojęcie marka własna kojarzyło nam się z tanimi, ale kiepskiej jakości towarami do kupienia w hipermarketach i dyskontach w opakowaniach o niezwykle ubogiej szacie graficznej. Dziś to postrzeganie zmieniło się diametralnie. Marki własne oferują bardzo dobrą jakość w niewygórowanych cenach, a ich opakowania już nie odstraszają. Jak deklaruje Jarosław Stawicki, manager do spraw sprzedaży w Piekarni Oskroba, pieczywo dostarczane pod markami własnymi do hipermarketów niczym nie różni się od tego, które jest dostępne pod brandem „Oskroba”. – Rzeczywiście, cenowo marki własne są plasowane nieco niżej, niż brand danego producenta. W naszej produkcji nic się jednak nie zmienia. Ten sam chleb pszenny tostowy jest dostępny pod markami własnymi oraz naszą, producencką. Dostarczamy go dla 9 sieci handlowych – informuje Jarosław Stawicki.
Wzrost jakości przy zachowaniu atrakcyjnej ceny jest zdaniem specjalistów wynikiem rosnących oczekiwań klientów, którzy jednak nie chcą przepłacać. – Mocno widać trend, który polega na poszukiwaniu żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która jest droższa, ale i wykonana z lepszych surowców. Ten rynek cały czas rośnie. Klienci poszukują więc towarów coraz wyższej jakości – mówi Jacek Pobóg-Lenartowicz, wiceprezes Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Łuczniczka produkującego słodycze.
Marki własne są obecne w większości sieci dyskontowych. Kryją się pod nimi najczęściej produkty spożywcze, chemiczne czy kosmetyczne. Ekspansja marek własnych rozszerza się jednak również na inne branże, w tym również tak specjalistyczne jak chociażby farmacja. Wszystko wskazuje na to, że ten trend się utrzyma.
![Nowa „mała architektura” na Stoku i Świętokrzyskim](/media/k2/items/cache/dad0f0f7c57dfc9ad866d802990727e7_L.jpg)
![Nowy dyrektor w Ratuszu: „Urzędnicy powinni wyjść do mieszkańców!”](/media/k2/items/cache/72aadc5fb01807b40fa611f2eed1f608_L.jpg)
![Wielu kielczan będzie bez ciepłej wody. Przebudowa sieci na północy miasta](/media/k2/items/cache/9f86a7e4fdd270cedffcafed901a9338_L.jpg)
![Operatorzy miejskich kamer mają co robić. Tysiące zgłoszeń od początku roku](/media/k2/items/cache/677cb0e37f264cd7b97f18b087da4bf7_L.jpg)
![Pijany kierowca najpierw uciekł… a potem wrócił po telefon](/media/k2/items/cache/c8ca15f9fd0e14aed8b7ef5157c80310_L.jpg)
![ŚCO liderem profilaktyki w regionie.... i w Polsce](/media/k2/items/cache/ed343a2e3f5651081745c6aecbfdabcb_L.jpg)
![Porzucone auta w Kielcach. Usuwają je strażnicy miejscy](/media/k2/items/cache/161180b6ace41a7656394817b3c95d4f_L.jpg)
![Spędź noc w Ogrodzie Botanicznym. Zostały ostatnie wolne miejsca!](/media/k2/items/cache/78f8db2adaae67c347b5f37ab65c59ea_L.jpg)
![Miasto będzie zarabiać na... przystankach? Według Macieja Burszteina to możliwe](/media/k2/items/cache/14a25715c3ed3f3ccd91a4566c22199e_L.jpg)