Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Kieleckie pierogi polecą w kosmos ze Sławoszem Uznańskim

środa, 05 lutego 2025 16:27 / Autor: Michał Łosiak
Kieleckie pierogi polecą w kosmos ze Sławoszem Uznańskim
Fot. lyofood.pl
Kieleckie pierogi polecą w kosmos ze Sławoszem Uznańskim
Fot. lyofood.pl
Michał Łosiak
Michał Łosiak

Wiosną tego roku na Międzynarodową Stację Kosmiczną wystartuje misja Ax-4. Na pokładzie znajdzie się Sławosz Uznański-Wiśniewski, który zostanie tym samym drugim Polakiem w kosmosie. Zabierze ze sobą flagę i… pierogi zrobione przez kielecką firmę.

Jak podaje Lyofood, kielecki producent posiłków liofilizowanych, firma stworzyła wraz z Europejską Agencją Kosmiczną na potrzeby misji wyjątkowe menu posiłków. Ich receptury opracował Mateusz Gessler.

„Uważam, że człowiek jest wart tyle, ile przeciwności uda mu się pokonać. Wyzwanie, które Sławosz przede mną postawił było tak ekscytujące i nietuzinkowe, że wszedłem w temat bez zastanowienia. Jego ogrom pojąłem dopiero później, kiedy zacząłem rozważać konkretne metody realizacji. O pomoc zwróciłem się do wspaniałych dziewczyn z LyoFood. I tak, dzięki wspólnemu zaangażowaniu w projekt, zostałem jedynym człowiekiem w Polsce, którego pierogi polecą w kosmos”, czytamy na stronie producenta.

Sławosz Uznański-Wiśniewski postanowił wybrać cztery dania.

– Na pierwszym miejscu zawsze były pierogi. Sam lubię je lepić, a mieszkając za granicą, często dzieliłem się nimi ze znajomymi z różnych krajów. To był dla mnie oczywisty wybór, ale opracowanie produktu do konsumpcji na orbicie okazało się niezłym wyzwaniem, zarówno jeśli chodzi o samą liofilizację, jak i wymogi dotyczące przyrządzania dań na Stacji Kosmicznej – produkt można zalać wodą, ale niewchłoniętej wody gdzie wylać już nie ma. Na szczęście udało się znaleźć rozwiązanie, by pierogi mogły polecieć w kosmos – mówił astronauta.

Oprócz tego na Międzynarodową Stację Kosmiczną zabierze zupę pomidorową, leczo i kruszonkę.

– To taki pomost pomiędzy przestrzenią kosmiczną a krajem zamieszkania, rodzinnym domem czy ulubioną restauracją. Jeśli na co dzień ukochana potrawa potrafi dodać energii i poprawić humor, to co dopiero podczas kilkunastodniowej misji na orbicie. Pod względem mentalnym jest to skuteczny sposób na podniesienie morale – podkreśla Laura Godek, współzałożycielka LyoFood.

Źródło: lyofood.pl

O misji Ax-4 mówiła na antenie naszego radia Magdalena Słoma, nauczycielka fizyki z V LO im. ks. Piotra Ściegiennego w Kielcach. Opowiedziała również o swojej znajomości ze Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim i przekazywaniu wiedzy młodym ludziom.

POSŁUCHAJ ROZMOWY

Przypomnijmy, że na zaproszenie nauczycielki astronauta odwiedził nasz region dwa lata temu. 

Tag: kielce kosmos
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO