KULTURA
Przed nami Szósty Świętokrzyski Festiwal Smaków


Szósty Świętokrzyski Festiwal Smaków odbędzie się w dniach 1-2 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni.
W wydarzeniu weźmie udział ponad stu wystawców. Przyjadą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z regionalnych kuchni.
– W tym roku będzie można spróbować także tradycyjnych potraw ukraińskich. Tegoroczny konkurs odbywa się pod hasłem „Danie od sąsiada” właśnie dlatego, że większość uczestników inspirowała się kuchnią ukraińską. W kiermaszu wezmą udział producenci regionalnych przysmaków, a także rękodzieła oraz niezwykłych przedmiotów wytwarzanych przez twórców ludowych – mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.
– Poprzez zakup dań będzie można wesprzeć uczniów z Ukrainy, którzy przebywają na naszym terenie. Zabrzmi ludowa muzyka, wystąpią znakomite kapele – dodaje rzecznik.
Wydarzenia towarzyszącymi będą warsztaty z wyrabiania domowego makaronu oraz wypieki podpłomyków.


![[FOTO] Słodkości od młodych literatów](/media/k2/items/cache/ae8e14b8a20f4d50ed7dd2ce777c7183_L.jpg)





