KULTURA
Już w najbliższą niedzielę finał „smacznego” konkursu


Już w najbliższą niedzielę (12 czerwca) odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wydarzenie to po raz 21 będzie promowało najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe. Celem konkursu jest ich identyfikacja i dokumentacja jako produktów i potraw, przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji.
W tym roku ocenie będą podlegały 34 produkty z naszego regionu. – Konkurs identyfikuje i promuje produkty regionalne oraz podkreśla tradycję kulinarną, która jest też wielką promocją dla rolnictwa naszego województwa. Przedmiotem konkursu są produkty żywnościowe o wyjątkowej jakości i dobrej renomie. Podczas wydarzenia wśród wystawców znajdą się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie – mówi Marek Jońca, członek zarządu województwa świętokrzyskiego.
Identyfikowaniem produktów zajmie się Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. – To daje szanse, żeby zachować je od zapomnienia, aby kolejne pokolenia mogły skorzystać z tego dziedzictwa. To też wizytówka naszego województwa – mówi Agnieszka Pietrzak, zastępca dyrektora Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Organizatorami konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" są Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.


![[FOTO] Słodkości od młodych literatów](/media/k2/items/cache/ae8e14b8a20f4d50ed7dd2ce777c7183_L.jpg)





