KOŚCIÓŁ
Święcimy pokarmy!
Wielka Sobota to dzień nadziei i modlitewnego oczekiwania na Zmartwychwstanie spoczywającego w grobie Chrystusa. Pielęgnowanym zwyczajem w tym dniu jest święcenie pokarmów. Kościół dokładnie określa co powinno się znaleźć w koszyku wielkanocnym.
W koszyczku nie może zabraknąć chleba, jajek, baranka, wędlin i soli. Każda z potraw ma swoją symbolikę. Chleb to podstawowy pokarm człowieka, który zapewnia przetrwanie. Dla chrześcijan oznacza on ciało Pana Jezusa i jest najważniejszym z symboli. Równie ważny jest baranek symbolizujący zwycięstwo dobra nad złem. Symbolem wielkanocnym jest także jajko, które oznacza nowe życie. Oprócz ugotowanych na twardo i obranych jaj, do koszyka bardzo często wkładane są także pisanki i kraszanki. Sól to minerał dający życie oraz chroniący potrawy przed zepsuciem. W symbolice chrześcijańskiej odnosi się ona bezpośrednio do człowieka. Jej zadaniem jest chronienie przed grzechem i zepsuciem, które na każdym kroku czyhają na człowieka.:
Koszyczek wielkanocny zazwyczaj dekorowany jest zielonym bukszpanem, który symbolizuje życie wieczne, pokój i odrodzenie. Obrzędu błogosławienia pokarmów dokonuje kapłan albo diakon. Odmawia on modlitwy, błogosławi złożone pokarmy i kropi je święconą wodą, po czym pokarm ten staje się tzw. Święconką, z której następnie przygotowujemy śniadanie wielkanocne.