AUDYCJE RADIOWE
Beata Ryń: Tłusty czwartek wywodzi się ze staropolskiej wsi
- Na staropolskiej wsi, pączki robiono z chlebowego ciasta. Były twarde, nadziewane skwarkami słoniny, boczku i polewane tłuszczem - mówiła Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, na antenie Radia eM Kielce, w programie „Prawdę mówiąc” Katarzyny Bernat.
Jak wyjaśnia Beata Ryń, na dawnej wsi pączki były głównie „męską” przekąską.
- Spożywano je zwłaszcza podczas picia mocnych alkoholi w trakcie karnawału. To, co znalazło się wewnątrz takiego pączka w głównej mierze zależało od zamożności danej rodziny – mówi.
Jak dodaje rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, smażenie pączków związane były z nadchodzącym postem.
- Rodzina musiała porządnie najeść przed 40-dniowym, surowym postem. Od Środy Popielcowej, nawet kropla tłuszczu nie mogła znaleźć się w jakiejkolwiek potrawie – podkreśla Beata Ryń.
AUDYCJE RADIOWE
- Kobieton (13)
- ABC Zdrowia (29)
- eM na Zakupach (52)
- Świętokrzyskie to my (12)
- Stacja Integracja (13)
- Z życia wzięte (34)
- Piąta Strona Świata (60)
- Różne (3)
- Akademia Aktywnego Słuchacza (68)
- Magazyn "Na 4 łapy" (30)
- Gość Radia eM (122)
- Wokół Kultury (22)
- Z kulturą na TY (49)
- Powrót do przyszłości (19)
- Muzykomania (2)
- Poranna rozmowa (2)
- ABC Zdrowia (7)
- Gość radia eM (34)