REGION
Wydarzenie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” znów w Tokarni
Wydarzenie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” po sześciu latach wraca do Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni. Trzy ostatnie edycje odbyły się w kieleckim Parku Miejskim, uznano jednak, że skansen jest najlepszym miejscem do organizacji czerwcowej imprezy. Wydarzenie zostanie połączone z festiwalem „Jawor - u źródeł kultury”.
Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa, bo okrągła. „Smaki Regionów” rozpieszczą podniebienia odwiedzających już po raz dwudziesty.
- Zarząd nie miał żadnych wątpliwości ani obaw i podjął decyzję, że skansen jest najlepszym miejscem do organizacji tego wydarzenia - informuje Andrzej Bętkowski, marszałek województwa świętokrzyskiego. - W trakcie spotkania, jak co roku, odbędzie się finał ogólnopolskiego konkursu na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Ma on na celu przede wszystkim promowanie lokalnych producentów oferujących zdrową, ekologiczną żywność. W ubiegłym roku do rywalizacji zgłoszono ponad 50 produktów. Mam nadzieję, że nowa lokalizacja przyczyni się do tego, że chętnych będzie jeszcze więcej - dodaje.
Marszałek przyznał również, że region świętokrzyski ma się czym chwalić jeśli chodzi o kulinaria i wymienił pięć flagowych potraw oraz produktów docenianych nie tylko w regionie, ale również w kraju i za granicą. Wśród nich znalazły się: zalewajka świętokrzyska, fasola korczyńska, truskawka bielińska, sandomierskie soki jabłkowe oraz szydłowieckie śliwki.
Impreza „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 21 czerwca i będzie wydarzeniem partnerskim dla największego festiwalu promującego kulturę ludową „Jawor - u źródeł kultury”.