REGION
W niedzielę Święto Gęsiny
15 października w Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbędzie się wielkie Święto Gęsiny. Celem wydarzenia jest przypomnienie dawnych zwyczajów, jakie towarzyszyły hodowli oraz konsumpcji polskiej gęsi.
– Gęś była kiedyś podstawowym elementem kuchni wiejskiej. W którymś momencie straciła niestety na popularności. Gąsek na podwórkach jest coraz mniej, właściwie prawie ich nie ma. Na szczęście ten produkt powoli wraca do kuchni – mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
– Wydarzeniu towarzyszy konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego. Tematem przewodnim jest przyrządzenie potrawy z gęsi kieleckiej, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej. W skład jury konkursowego wejdą znawcy smaku gęsiny, szefowie Michał Markowicz oraz Wiesław Tyrała – dodaje Ryń.
Podczas spotkanie będzie można m.in. obejrzeć pokaz darcia pierza i podpatrzeć, jak gospodynie przygotowują gęsinę. Nie zabraknie oczywiście stoisk z tradycyjnymi wyrobami, muzyki folkowej i konkursów z nagrodami.
Święto Gęsiny będzie przedostatnią imprezą, która w 2023 roku zostanie zorganizowana w Tokarni. Po niej odbędzie się jeszcze tylko grudniowy Jarmark Bożonarodzeniowy.