REGION
Tokarnia pełna kulinarnego dziedzictwa


Tradycyjne wędliny, sery, produkty pochodzenia roślinnego, miody, chleby, a nawet wina – wytwarzane w świętokrzyskich gospodarstwach. Tych wyjątkowych produktów można było spróbować w Parku Etnograficznym w Tokarni podczas tegorocznego finału Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Wydarzenie ma już 24-letnią tradycję, a jego głównym celem jest promocja najlepszych regionalnych i tradycyjnych potraw oraz produktów. Niedzielna impreza przyciągnęła do Tokarni wielu miłośników kulinarnych tradycji.
– Doceniamy nasze tradycje i smaki świętokrzyskie, a realizując konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, nie tylko promujemy lokalnych producentów i rzemieślników, ale także przyczyniamy się do rozwoju turystyki kulinarnej, która staje się coraz bardziej popularna wśród odwiedzających nasz region – podkreślił wicemarszałek Grzegorz Socha.
Komisja konkursowa oceniła 43 lokalne produkty żywnościowe. Były to wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami, z użyciem lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład i nazwę, a także wyróżniające się wyjątkową jakością i renomą wynikającą ze specyfiki regionu świętokrzyskiego.
Zgłoszenia napływały od organizacji pozarządowych, Kół Gospodyń Wiejskich, producentów oraz osób prywatnych. Wśród zwycięskich produktów znalazły się m.in. sery, wędliny czy miody produkowane w województwie. Pełna lista laureatów dostępna – tutaj.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zorganizowali wspólnie: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Źródło: świętokrzyskie.pro








