REGION
Przed nami Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni
Majówkę w naszym regionie rozpocznie Świętokrzyski Festiwal Smaków. Ten odbędzie się już po raz siódmy w Parku Etnograficznym w Tokarni i potrwa aż dwa dni (30 kwietnia - 1 maja).
– To jedyna plenerowa impreza organizowana przez Muzeum Wsi Kieleckiej, która trwa aż dwa dni. Gościmy na niej zwykle przedstawicieli kół gospodyń wiejskich nie tylko z regionu, ale też spoza niego, więc możemy kosztować różnych smaków. Swój akces do udziału w imprezie zgłosiło już ponad stu wystawców. Na stoiskach królować będą regionalne pyszności – informuje Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.
W ramach festiwalu odbędzie się konkurs „Majówkowy przysmak”.
– Sami jesteśmy ciekawi, na jakie pomysły wpadną Koła Gospodyń Wiejskich ubiegające się o główną nagrodę. Wiemy, że wyobraźnia pań jest ogromna, a ich dania będą oceniane bardzo wnikliwie. Na czele komisji stanie Michał Markowicz, szef kuchni i nauczyciel kucharzy – mówi Ryń.
Impreza rozpocznie się w niedzielę, 30 kwietnia, o godzinie 11 Mszą Świętą w kościele z Rogowa w pięknej oprawie muzycznej zespołu ludowego Bolechowiczanie.
– Później zapraszamy do sektora małomiasteczkowego, gdzie przygotowaliśmy wiele niespodzianek. W Chałupie ze Złotnik Ola Imosa będzie wypiekała podpłomyki i opowiadała o bieda chlebkach popularnych na dawnej wsi. Z kolei w Chałupie Żydowskiego Krawca Agnieszka Dziarmaga będzie snuła opowieść o specyfice tak popularnej na Kielecczyźnie kuchni żydowskiej – dodaje rzecznik.
Na scenie wystąpią:
30 kwietnia: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów, Kapela od Połańca.
1 maja: Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba z trójrzędową harmonią polską, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Old Marinners.
Festiwal zakończy się 1 maja o godzinie 18:00.
Bilety na wydarzenie będą rozdawane na antenie Radia eM Kielce (107,9 i 91,8 FM) oraz na Facebooku.