Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

"Program dla szkół" podsumowany, świętokrzyskie jest w czołówce

poniedziałek, 09 lipca 2018 15:27 / Autor: Magdalena Nowak
"Program dla szkół" podsumowany, świętokrzyskie jest w czołówce
"Program dla szkół" podsumowany, świętokrzyskie jest w czołówce
Magdalena Nowak
Magdalena Nowak

Ponad 50 tysięcy uczniów z województwa świętokrzyskiego wzięło udział w tegorocznej edycji unijnego „Programu dla szkół”. Program ma za zadanie propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak aby od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak.

-Dzieci dosyć chętnie korzystają z tych produktów. Jeżeli nawet, nie lubią danego warzywa to zabierają je do domu żeby nic się nie marnowało – podkreśliła Dorota Majchrzyk Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 18 w Kielcach. – Program jest ogromnym wsparciem, ale my w szkole od dawna propagujemy zdrowe żywienie. Nasza szkolna stołówka wykorzystuje do przyrządzania potraw same naturalne składniki – dodała dyrektor.

-Chcemy aby przyszłe pokolenia były zdrowe, aby sięgały po produkty, które nie są przetworzone. Program cieszy się dużym zainteresowaniem. Cały czas wprowadzamy drobne korekty, które cały czas go udoskonalają. Statystycznie nasze województwo jest w czołówce, jest niewiele szkół, które nie biorą udziału w programie, jednak niewykluczone, że do niego nie dołączą – powiedział Jacek Toś Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa  Oddziału Terenowego w Kielcach.

W województwie świętokrzyskim w I semestrze roku szkolnego 2017/2018 warzywa i owoce dostarczano do 509 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 511 szkół. Natomiast w II semestrze warzywa dostarczano do 513 szkół, a mleko i produkty mleczne – do 516 szkół. Liczba uczniów uczestniczących w programie w komponencie owocowo-warzywnym to ok. 55,36 tys. dzieci, natomiast w komponencie mlecznym to ok. 54,59 tys. dzieci. Liczba porcji udostępnionych uczniom wyniosła 4,99 mln owoców i warzyw oraz 4,36 mln porcji mleka i produktów mlecznych.

Warunki przystąpienia do projektu można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO