REGION
O czym powinni wiedzieć cukrzycy w czasie pandemii?
Cukrzyca nie zwiększa ryzyka zakażenia koronawirusem, jednak może przyczynić się do ciężkiego przebiegu infekcji, zwłaszcza u chorych, u których nie jest dobrze kontrolowana. Specjaliści apelują również, aby diabetycy nie bali się szczepienia przeciw Covid-19.
Przy dobrze monitorowanej cukrzycy, ryzyko ciężkiego przebiegu Covid-19 jest podobne jak u osoby zdrowej. Natomiast diabetyków ze źle kontrolowaną chorobą, może cechować gorsza odpowiedź na leczenie, a tym samym wyższe ryzyko ciężkich powikłań i zgonu.
– Z badań najpierw chińskich, później angielskich, a teraz amerykańskich, wynika jednoznacznie, że chorzy na cukrzyce dwu- a nawet trzykrotnie częściej umierają w przebiegu infekcji Sars-Cov-2. Dzieje się tak z dwóch powodów: po pierwsze u cukrzyków jest zdecydowanie większe ryzyko ciężkiego przebiegu, zwłaszcza u pacjentów, którzy przed zachorowaniem na Covid-19 mieli źle wyrównaną cukrzycę. Druga sprawa dotyczy zaburzeń odporności w każdej cukrzycy wymagającej leczenia insuliną. Jest to choroba, która upośledza nasze naturalne mechanizmy odpornościowe – tłumaczy dr n.med. Wioletta Mościcka-Staszczyk, konsultant wojewódzki w dziedzinie diabetologii.
– Osoby chore na cukrzyce powinny się zaszczepić i pilnować swojego organizmu, dbając tym samym o odporność. W czasie pandemii szczególnie ważne dla cukrzyków jest przestrzeganie zaleceń lekarskich, a dodatkowo wytycznych sanitarnych, które cały czas obowiązują – dodaje specjalistka.
Cukrzycy powinni regularnie przyjmować leki przepisane przez diabetologów, prowadzić regularny pomiar glikemii, a w razie wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów kontaktować się z lekarzem. Przy tym pamiętać o diecie z niskim indeksem gimnicznym i regularnej aktywności fizycznej i kontrolować poziom cukru. Ważne jest również, aby pacjenci zadbali o prawidłowy poziom witaminy D3 w organizmie.