Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

REGION

Nie marnuj – wykorzystuj!

czwartek, 04 grudnia 2025 10:05 / Autor: Aleksandra Rękas
Nie marnuj – wykorzystuj!
Nie marnuj – wykorzystuj!
Aleksandra Rękas
Aleksandra Rękas

Przeciwdziałają marnowaniu żywności i mają na to swoje sposoby. Kielecki Bank Żywności apeluje o rozsądne zakupy i podsuwa metody na wykorzystanie tego, czego mamy za dużo.

Jak podkreśla Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności, nie brakuje sposobów na ciekawe wykorzystanie jedzenia.

– Inspiracji, które pozwolą nam przedłużyć świeżość produktów jest sporo. Najlepszym rozwiązaniem jest mrożenie pożywienia – wbrew pozorom, w niskiej temperaturze przechowywać możemy bardzo wiele artykułów – podpowiada Anna Mazur.

Kolejna metoda to wekowanie – ta sprawdzi się na przykład w przypadku bigosu. Albo po prostu mrożenie. Pracownicy Banku Żywności od lat podsuwają kielczanom tego typu pomysły.

– Działamy od 2007 roku w Kielcach, a zaczęliśmy od maleńkiej organizacji. Na początku nasza działalność polegała na pobieraniu żywności krótkoterminowej ze sklepów, marketów. Później, zaczęliśmy pomagać także najbardziej potrzebującym – wyjaśnia.

Jak dodaje, na przestrzeni ostatnich lat, problem związany z marnowaniem jedzenia został mocno zauważony.

– Dzięki różnym kampaniom i akcjom, Polacy marnują tej żywności nieco mniej. Ale – to wciąż jest ogromna skala. W 2016 roku, mieszkańcy naszego kraju zmarnowali około dziewięciu milionów ton jedzenia. Badania z 2023 roku wskazują, że to około 4.3 miliona ton. Różnica jest wiec zauważalna. Ale ten problem dotyka oczywiści i naszego regionu – stwierdza Anna Mazur.

Jak podkreśla, pracownicy banku żywności codziennie odbierają żywność krótkoterminową z dużych marketów. Dzięki temu choć część jedzenia nie trafi do kosza.

– Wśród najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia, od lat dominuje przegapianie terminu ważności. Robimy także nieprzemyślane zakupy i kupujemy po prostu za dużo. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, warzywa, owoce, szynkę. Niestety, widok chleba w pobliżu śmietników jest dość powszechny. Warto pomyśleć wcześniej i po prostu zamrozić nadmiar jedzenia – radzi.

Niestety okres okołoświąteczny to czas, w którym skala marnowania jedzenia wzrasta. Warto pamiętać, że w Kielcach mamy dwie lodówki społeczne – znajdują się one przy ulicy Miodowej 7 i szpitalu na Kościuszki. Od października funkcjonuje także Kuchnia Społeczna: placówka, która świadczy wsparcie osobom znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej.

Wesprzyj nas!
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO