MIASTO
Wiosenne warsztaty kulinarne w Ośrodku Szkolno-Wychowawczym


Pod hasłem „Od słonego do słodkiego” w Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Kielcach odbędą się wyjątkowe warsztaty kulinarne. Gościem specjalnym wydarzenia będzie znany szef kuchni Kurt Scheller.
– Chcemy pokazać, że młodzież z różnymi deficytami i niepełnosprawnościami, mimo swoich ograniczeń, potrafi być doskonała w innych aspektach, takich jak przygotowywanie potraw i posiłków – mówi Marta Jagniątkowska, dyrektor Ośrodka Szkolno-Wychowawczego.
Podczas warsztatów uczestnicy, pod okiem uznanych ekspertów i specjalistów, przygotują potrawy z wykorzystaniem śledzi w różnych odsłonach.
– To dość nietypowe połączenie, ponieważ głównym składnikiem będzie śledź podany w różnych wariantach, a na deser przygotowany zostanie tort. Liczymy na prawdziwą rewię smaków i mamy nadzieję, że uczestnicy sprostają temu wyzwaniu, a jurorzy nie będą mieli trudności z oceną – dodaje dyrektor placówki.
W wydarzeniu weźmie udział młodzież nie tylko z Kielc.
– Zaprosiliśmy również uczniów z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, czyli młodzież kształcącą się w podobnym kierunku, a także uczniów z ośrodków w Pińczowie, Baryczy i Busku. Chcemy, by uczestnicy mogli rywalizować ze sobą, ale też nauczyć się nie tylko przygotowywania i podawania potraw, lecz także radzenia sobie ze stresem, emocjami i pracą pod presją. Życie, które ich czeka, z pewnością nie będzie łatwe – podkreśla Marta Jagniątkowska.
Warsztaty kulinarne to nie jedyna forma rozwijania umiejętności zawodowych, z jakich korzystają uczniowie. Regularnie odbywają praktyki w restauracjach i hotelach na terenie Kielc oraz praktyki zagraniczne.
– Nasi uczniowie zdobywają doświadczenie nie tylko w szkole, gdzie mamy pracownię kucharską, cukierniczą i hotelarską, ale już od drugiej klasy wychodzą na praktyki. Klasy hotelarskie odbywają je w hotelach, a uczniowie kierunków kucharskich, cukierniczych i techniki żywienia pracują w restauracjach na terenie Kielc. Co więcej, nasi podopieczni odbywali już miesięczne praktyki zawodowe w Niemczech, a w tym roku idziemy o krok dalej – we wrześniu nasi uczniowie wyjadą na praktyki do Hiszpanii, konkretnie do Sewilli mówi – Monika Dziedzic, wicedyrektor placówki.
– Praktyki zagraniczne to nie tylko możliwość poznania nowych miejsc, kuchni i restauracji, ale także atrakcja sama w sobie. Podczas pobytu organizujemy dla młodzieży wyjazdy i wycieczki, a uczniowie mają zapewnioną opiekę naszych nauczycieli. Dodatkowo integrują się z rówieśnikami z innych krajów, w tym również z osobami z niepełnosprawnościami – podkreśla.
Warsztaty „Od słonego do słodkiego: śledziowe inspiracje i słodkie arcydzieła” odbędą się w piątek, 14 marca.








