MIASTO
Rozgrzewali atmosferę przed FIT Weekendem
W galerii Echo Targi Kielce dają przedsmak tego, co będzie się działo podczas tegorocznego święta kulturystyki, fitness i zdrowego trybu życia. Na scenie zaprezentowały się grupy Pure Pump i Fit Girls z klubu Pure. Odwiedzający ośrodek handlowy zobaczyli także pokaz gimnastyki artystycznej oraz pojedynek zawodników sztuki walki muay thai.
Kliknij, aby zobaczyć zdjęcia z wydarzenia.
Goście galerii wzięli udział w konkursach. Kielczanie zmierzyli się z wyciskaniem sztangi na ławce poziomej i podciąganiem na drążku. Publiczność w osłupienie wprawił przeszło 70-letni pan Jacenty. Pomimo swojego wieku wciąż zachowuje imponującą sprawność fizyczną. Obie wymienione konkurencje nie sprawiły mu większych problemów.
Absolutny rekord, jaki padł w wyciskaniu sztangi ważącej połowę wagi uczestnika to 92 powtórzenia.
Gościem specjalnym wydarzenia w galerii Echo był Wojciech Pieczaba z Morawicy, ambasador tegorocznego FIT Weekendu. Sportowiec jest brązowym medalistą Mistrzostw Europy i wielokrotnym Mistrzem Polski w kulturystyce. Podkreślał, że jest to sport, który uprawia się latami i wymaga on wielkiej dyscypliny między innymi w diecie. Zdradził, że przygotowania do zawodów zajmują około roku czasu. Kulturyści stający na scenach międzynarodowych podporządkowują tej dyscyplinie każdy swój dzień.
Kurczak, ryż, kreatyna…
Wojciech Pieczaba zwracał uwagę na znaczenie diety w tym sporcie. Mówił, że często dajemy się oszukać mitom. - Krąży wiele półprawd, które nie do końca są wyjaśniane. Ludzie często nimi się kierują nie znając szczegółów – mówił kulturysta spod Kielc. Dodał, że jadłospis sportowca nie musi być monotonny i ciężki do zniesienia. - Dieta pomagająca w przygotowaniach może być naprawdę smaczna i urozmaicona. Wiem to z własnych doświadczeń i z relacji osób, którym pomagałem.