MIASTO
Nie tylko domek a całe miasto z piernika
W salach warsztatowych Institute of Design Kielce niemal 20 osób będzie piec pierniki. Autorskie warsztaty pieczenia pierników poprowadzi Joanna Biskup Brykczyńska.
Nie będą to jednak zwykłe pierniki. Kształt foremek przygotowanych przez instruktorkę, nawiązywać ma do charakterystycznych kieleckich budynków. Będzie można upiec dworzec PKS, Pałac Biskupi, Plotkarkę i wiele innych obiektów, które na zakończenie warsztatów utworzą Piernikowe Miasto.
- Ciasto już jest przygotowane. Do jego wyrobienia zużyliśmy 10 kg mąki, 4 kg masła, 80 jajek, 3 kg prawdziwego miodu z naszego miejskiego ula – mówi Monika Stoińska z IDK.
Na warsztaty ilość miejsc była ograniczona i lista uczestników jest już zamknięta ale na otwarcie i degustację wystawy Piernikowego Miasta 20 grudnia o godz. 15 pracownicy Instytutu zapraszają wszystkich chętnych.