MIASTO
Festiwal Smaku ponownie w Kielcach [WYKAZ MIEJSC]
Od 23 do 27 stycznia 2017 odbędzie się II edycja Festiwalu Smaku w Kielcach. W tym kulinarnym wydarzeniu udział bierze udział 25 restauracji i kawiarni. Restauratorzy przez pięć dni festiwalu serwują danie główne + przystawkę w niezmiennej cenie 15 złotych lub deser i napój za 10 złotych.
Pierwsza edycja cieszyła się sporą popularnością. – Sam fakt, że już na początku poprzedniej akcji wielu miejscach wszystkie stoliki były już zarezerwowane o czymś świadczy. Oczywiście były też miejsca, gdzie ta frekwencja była niższa. Jednak zaczyna być tak, że już na kilka dni przed Festiwal restauracje otrzymują telefony z prośbą o rezerwacje miejsc – mówi współorganizator Festiwalu Smaku, Kamil Dutkiewicz.
Głównym założeniem jest aktywizacja ludzi w mieście, promowanie idei Slow food oraz wspieranie lokalnej sceny gastronomicznej. – Pojawiamy się cyklicznie. Byliśmy już w Zabrzu, Gliwicach, Radomiu czy Rybniku. Staramy się zacząć od własnego podwórka, czyli południowej Polski, ale zamierzamy to w przyszłości rozszerzyć na cały kraj – dodaje.
W tym roku udział w Festiwalu Smaku bierze 25 restauracji i kawiarni. Oto gdzie możemy pójść i co zjemy:
Cremova
Danie główne - Polędwiczka wieprzowa, puree z batatów, żel z buraka żółltego, jarmuż blanszowany, sos porzeczkowy. Przystawka - Dorsz sous vide, jajko benedyktynskie na salacie z dressingiem miętowo miodowym. Deser + napój - Dwie gałki lodów Cremova + do wyboru - kawa, herbata lub napój.
Potrafka - fabryka zdrowia
Przystawka - Mus z wędzonego halibuta na chipsie z batata/czarny kawior/marynowane algi morskie/oliwa pietruszkowa. Danie główne - Grillowany rostbef/puree dyniowe/cytrynowy szaszłyk z krewetką/pikantna salsa z awokado/palone masło. Wydawanie dań festiwalowych od godz. 16.00.
Plejada Restaurant&Pub Kielce
Przystawka - Kawior po żydowsku. Pasta z wątróbki w połączeniu z korniszonem, cebulą i jajkiem, podawana z chlebem. Danie główne: Przekładaniec góralski. Drobiowy filet grillowany, zapieczony z boczkiem i oscypkiem. Danie podawane w zestawie z opiekanymi ziemniakami i surówką wiosenną. Deser: Lody z gorącymi malinami, Latte Macchiato
Piwnica
Przystawka: Tosty z roszponką, wołowiną Pastrami oraz salsą marchewkową. Danie główne: Burger z wołowiny, sałata masłowa, cebula karmelizowana, chipsy z buraka i selera, czerwona cebula, ogórek, majonez oraz sos barbecue. Deser: Sernik nowojorski.
bohomass lab
Przystawka - Kanapka Reuben- nowojorski klasyk w wersji mini: wołowe pastrami, kapusta kiszona, ser szwajcarski i sos rosyjski zamknięte w ciemnym pieczywie. Danie główne - Teriyaki pork chop czyli marynowany schab podany z żółtym ryżem mieszanym z warzywami i fasolą szparagową. Deser - Wiśnie pod kruszonką na ciepło ze świeżo ubitą śmietaną.
Restauracja Monte-Carlo
Danie główne: Pieczeń wieprzowa w sosie z zielonym pieprzem, ziemniaczki i surówka metaboliczna z czerwonej kapusty. Przystawka: Caprese po polsku.
Azzurro
Przystawka: Krewetka/risotto szafranowe/cukinia/
Magazyn Duża 9
Kanapka w pieczywie naszego wypieku z grillowaną karkówką, ogórkiem kiszonym, cebulą i sosem rosyjskim + pieczone frytki z pieczywa, batatów i marchwi w oliwie ziołowej i czosnkowej. Kanapka w bułce naszego wypieku z grillowanym kurczakiem, czarnymi oliwkami, cukinią, papryką i sosem tymiankowym + pieczone frytki z pieczywa, batatów i marchwi w oliwie ziołowej i czosnkowej.
Karczma 4 Konie
Przystawka: Zielone nalesniki z ricottą i suszonym pomidorem. Danie główne - Ragout z dzika z ziemniakiem chrzanowym i chipsem marchewkowo – pietruszkowym.
YAMI YAMI SUSHI
Przystawka - Tradycyjna japońska zupa Miso z wodorostami wakame i serkiem tofu. Danie główne: Sushi - W ośmiu kawałkach znajdują się cztery różne rodzaje sushi.
Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar
Przystawka - Balsamiczny krem z czerwonej cebuli i buraka. Pieczone polędwiczki z grillowanymi ziołowymi ziemniaczkami oraz dip czosnkowy.
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Przystawka + danie główne: Dwa kieliszki wódki lub piwo bezalkoholowe 0,5 Żywiec + Śledź w oleju skropiony cytryną z białą cebulką. Śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulką zasypany świeżo mielonym pieprzem, oraz śledź w occie z cebulką i papryczką pepperoni.
Anatomia Smaku
Przystawka - zapiekane pierożki z mięsem i kapustą - Specjalność naszej restauracji, jedno z dan kulinarnego szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Danie główne: Roladka z polędwiczki wieprzowej z serem camembert i suszona wędzona śliwką, otulona szynką parmeńską; Deser malinowy + kawa.
Backstage Restaurant & Bar
Przystawka: Tatar wołowy podany z jajkiem przepiórczym, cebulką i marynatami. Danie główne - Chrupiące placuszki ziemniaczane podane z eskalopkami z polędwiczki wieprzowej , zwieńczone sosem kurkowym. Deser - Sernik na musie owocowym.
Restauracja Kielecka
Przystawka: Tatar ze śledzia podany na ciemnym pieczywie. Danie główne - Grillowany indyk podany na świeżej rukoli zwieńczony szlachetnym sosem z masła orzechowego, skropiony oliwą z pestek dyni z opiekanym ziemniakiem. Deser - Domowa szarlotka.
Siesta Ristorante e Bar
Przystawka - Zapiekanka z baklazana cukinii i swiezej mozzarelli, sos z pomidorow pelati. Danie główne - Tagiatelle z zielonym pesto,rukola,szynka crudo, parmezan. Napój + deser - Kawa lub herbata Mus czekoladowy z brandy i chilli.
HOTEL I RESTAURACJA POD ZŁOTĄ RÓŻĄ
Przystawka - Rolada z indyka z murem z watrobką. Danie główne - Medalion ze schabu w przyprawami korzeniach na puree buraczanym.
Tutti Santi Kielce
Przystawka: Insalata sul panino - rucola, crudo di parma, żurawina, ser feta. Danie główne - Spinaci e pancetta - sos pomidorowy z dodatkiem pasty z papryczek chilli, kolendry i czosnku, włoski dojrzewający boczek i mozzarella di bufala oraz świeże dodatki: liście szpinaku, pomidorki koktajlowe i parmezan.