Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

MIASTO

Festiwal Smaku po raz trzeci w Kielcach [WYKAZ MIEJSC]

środa, 16 sierpnia 2017 12:02 / Autor: Piotr Natkaniec
Festiwal Smaku po raz trzeci w Kielcach [WYKAZ MIEJSC]
Festiwal Smaku po raz trzeci w Kielcach [WYKAZ MIEJSC]
Piotr Natkaniec
Piotr Natkaniec

Od 21 do 25 sierpnia 2017 odbędzie się III edycja Festiwalu Smaku w Kielcach. Tym razem w tym kulinarnym wydarzeniu udział weźmie ponad 20 restauracji i kawiarni. Restauratorzy przez pięć dni festiwalu serwują danie główne + przystawkę w niezmiennej cenie 20 złotych lub deser i napój za 10 złotych. Poprzednie edycje cieszyły się sporym zainteresowaniem wśród mieszkańców Kielc.

- Doszło kilka nowych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Staramy się co roku, żeby pojawiały się nowe restauracje i kawiarnie. To zawsze jest pewne urozmaicenie i możliwość wyboru dla kielczan - mówi Mówił Kamil Dutkiewicz, współorganizator Festiwalu Smaku. Głównym założeniem jest aktywizacja ludzi w mieście, promowanie idei Slow food oraz wspieranie lokalnej sceny gastronomicznej. – Pojawiamy się cyklicznie. Byliśmy już w Zabrzu, Gliwicach, Radomiu czy Rybniku. Staramy się zacząć od własnego podwórka, czyli południowej Polski, ale zamierzamy to w przyszłości rozszerzyć na cały kraj – dodaje.

W tym roku udział w Festiwalu Smaku bierze ponad 20 restauracji i kawiarni. Oto gdzie możemy pójść i co zjemy:

Azzurro Przystawka: Terrina z kozim serem i ricottą, marynowanym burakiem i cukinią. Danie główne: Tagliatelle nero z krewetkami, urlami z limoncello i miętą.

Restauracja Hotel Uroczysko: Przystawka: Łódeczka z melona z szynką parmeńską i kremem balsamicznym. Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie ze świeżych podgrzybków z blinami i kwaśną śmietaną.

SushiyaPrzystawka: Zupa Miso-Shiru na bulionie grzybowo-rybnym z pastą z fermentowanej soi. Danie główne: Uramaki Philadelphia z łososiem, serkiem philadelphia, ogórkiem, awokado, obtoczone w sezamie, z sosem sezamowym i ikrą gromadnika. Deser: Ciasteczko ryżowe Mochi z pastą z czarnej fasoli Azuki, które jest wykonywane tradycyjną metodą w Korei. Napój: Kawa

Tiffany CafePrzystawka: Krewetki marynowane w imbirze i limonce podane na salsie z mango. Danie główne: Tagliatelle z borowikami i polędwicą wołową w lekkim sosie z białego wina z dodatkiem masła i świeżych ziół.

cremova: Przystawka: Krem z grillowanej kukurydzy / Bekon / Chilli. Danie główne: Filet z indyka sous-vide / Ziemniak / Orzeszki ziemne / Rukola / Jalapeno. Deser: Pudding Chia / Brownie / Beza / Śmietana / Borówki.

Backstage Restaurant & BarPrzystawka: Ser wędzony z grilla z boczkiem na rukoli. Danie główne: Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie serowo szpinakowym podana z opiekanymi ziemniakami, świeża sałata z vinegrette. Deser: Lodowa fantazja z bezą na sosie z owoców.

Restauracja Kielecka: Przystawka: Grillowany ser pleśniowy z żurawiną podany na sałacie. Danie główne: Pieczony filet z kurczaka na konfiturze z czerwonej cebuli z puree z makiem i chipsem z młodej marchwi. Deser: Sorbet truskawkowy w towarzystwie lodów czekoladowych z owocami. 

Karczma 4 Konie Przystawka: pierogi z dziczyzną 3 sztuki. Danie główne: poledwiczka wieprzowa faszerowana grzybami lesnymi w sosie tymiankowym w towarzystwie ziemniakow francuskich.

Avocado Bar Sałatkowy

bohomass lab: Przystawka: Krem z ogórków kiszonych z boczkiem i jajkiem sadzonym. Danie główne: Policzki wołowe oraz kopytka w sosie marchewkowym i ćwikła z patelni. Deser: Blondie z musem malinowo-limonkowym + kawa.

Magazyn Duża 9: Przystawka: Pieczone frytki w tymianku i rozmarynie. Danie główne: grillowana pierś z kurczaka w curry, w bułce własnego wypieku z sosem majonezowo-cytrynowym, sałatą, świeżym awokado, natką pietruszki i suszoną żurawiną + niespodzianka.

Restauracja Monte-Carlo: Przystawka :aromatyczny krem ze świeżych pomidorów z mozarellą i bazylią. Danie główne: Filet z kaczki w sosie porzeczkowym z kaszotto w doborowym towarzystwie surówki z buraków.

Sushi Nigiri: Przystawka: misoshiru- zupa sojowa z tofu i wakame. Danie główne: futoro teriyaki 11 szt. - łosoś grillowany, serek, salata awokado.

Piwnica: Przystawka: chłodnik litewski z jajkiem. 

Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar Przystawka: Chłodnik z pieczonego buraka,świeżego kwaśnego jabłka i chrzanu z mlekiem zsiadłym,szczawiem i pieprzem cytrynowym. Danie główne: Zebro wieprzowe duszone w czerwonym winie z wędzoną papryką, na puree ziemniaczanym z cebulka i czosnkiem wraz z ogórkami kiszonymi w glazurze miodowej.

Kurt Scheller Bistro Kielce: Przystawka: Wytrawne lody z borowików pieczonych w Ginie Lubuskim / risotto truflowe / mech jadalny / orzech laskowy/palony tymianek/podwędzanie dymem z drzewa dębowego. Danie główne: Raviolini z jeleniem / sos z owoców leśnych i czerwonego wina / grana padano. Deser: Chłodnik jagodowy/lody sosnowe/kruszonka z wanilią.

Bistro/Cukiernia Zielnik Kielecki

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO