MIASTO
Chmielnik wspiera akcję jedzenia polskich jabłek
Odwiedzający Ośrodek Edukacyjno – Muzealny „Świętokrzyski Sztetl” w Chmielniku częstowani są lokalnymi jabłkami, otrzymują również przepisy na potrawy z kuchni żydowskiej przygotowywane na bazie jabłek. To odpowiedź placówki na embargo Rosji na polskie owoce i warzywa.
Poniżej dwa z proponowanych przez ośrodek przepisów:
Żydowski jabłecznik
Żydowskie desery generalnie nie zawierają w sobie produktów mlecznych z powodu ograniczeń kaszrutu. Według praw koszeru produkty mleczne nie mogą być jedzone jednocześnie z mięsem, tak więc żydowskie desery są zazwyczaj parve (ani mięsne, ani mleczne). Przykładem takiej kuchni jest jabłecznik. Jabłecznik ten jest lekkim prawie gąbczastym ciastem z kawałkami jabłka w środku. Nie zawiera żadnych produktów mlecznych. Mleko, które zazwyczaj jest w cieście zastąpione jest sokiem jabłkowym, co sprawia, że ciasto jest bardzo słodkie.
Składniki (na tortownicę Ø22-23 cm):
• 225 g mąki
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 140 g miękkiej margaryny + do wysmarowania tortownicy
• 140 g cukru +3-4 łyżki do posłodzenia jabłek oraz do posypania wierzchu
• 2 jajka o temperaturze pokojowej, lekko roztrzepane
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 1 kg kwaśnych, winnych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych,
• starta skórka z cytryny
• sok z całej cytryny
• 30 ml rumu, winiaku, brandy lub innego wysokoprocentowego alkoholu
• płatki lub słupki migdałowe
• skórka z 1 pomarańczy
• sok z 1/2 pomarańczy
Charoset
Jest jednym z symbolicznych potraw, które Żydzi jedzą każdego roku podczas Paschalnego Sederu. Przypomina czasy gdy Izraelici byli niewolnikami w Egipcie i pracowali przy wyrobie cegieł, które kolorem przypominają właśnie charoset. Istnieją dwa rodzaje charosetu: w tradycji wschodnioeuropejskiej czyli "aszkenazyjskiej" – charoset jest mieszanką posiekanych jabłek, orzechów, migdałów, cynamonu i wina słodkiego, oraz tradycji "sefardyjskiej" gdzie charoset zawiera dodatkowo daktyle, figi, rodzynki oraz miód.
Przepis:
- 10 jabłek słodko-winnych
- skórka z 3 dużych cytryn
- 2-3 szklanki prażonych migdałów i orzechów włoskich
- cukier 3 - łyżki stołowe
- 2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku)
- 2 szklanki słodkiego paschalnego wina
Wykonanie:
Dobrze umyte jabłka /nie obierać!/ przekroić i usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, przełożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki do czasu podania.