Zestaw kryzysowy - jadalne owady
Instytut Dizajnu zaprasza na nowy cykl warsztatów i spotkań dotyczących przyszłościowych rozwiązań dla problemów związanych z żywnością i energią, który rozpocznie się 6 kwietnia. Rozpoczną go warsztaty dla dorosłych "Zestaw kryzysowy - jadalne owady".
Podczas pierwszych warsztatów zostanie podjęty temat kulinarnego wykorzystania właściwości odżywczych owadów. Są one źródłem białka, wapnia żelaza i cynku. Jako substytut mięsa mają same zalety gdyż produkcja białka owadziego jest bardziej ekologiczna niż hodowla zwierząt, z powodu mniejszej emisji gazów cieplarnianych oraz niewielkim zużyciu wody i powierzchni.
Spotkanie i warsztaty poprowadzą dr Jakub Urbański i Maciej Szulżycki. Opowiedzą oni o tym, dlaczego warto jeść owady, jak najlepiej je przyrządzić, a także jakie są tajniki ich samodzielnej hodowli.
W części praktycznej uczestnicy warsztatów będą przyrządzać dania z mączników, drewnojadów, szarańczy i świerszczy. Będzie wytrawnie i słodko, a więc w stylu azjatyckim. Podczas warsztatów przygotowane zostaną szarańcza w tempurze, prażone świerszcze, mączniki stirfray z bazylią tajską i drewnojady na słodko z cynamonem.
W warsztatach może wziąć udział 15 osób. Zapisy prowadzone są przez Evenea https://18155-58.evenea.pl Warsztaty są płatne na miejscu za odliczoną gotówką u prowadzącego. Koszt wynosi 120 złotych.
Zajęcia będą odbywać się od godziny 12 do 16 w sali warsztatowej ID.