Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Żywność ekologiczna i jej wpływ na zdrowie

piątek, 01 października 2021 12:58 / Autor: Radio eM
Żywność ekologiczna i jej wpływ na zdrowie
Żywność ekologiczna i jej wpływ na zdrowie
Radio eM
Radio eM

Na ekologiczne uprawy stawia obecnie wiele gospodarstw, w których rezygnuje się z wszelkiego rodzaju sztucznych nawozów, pestycydów. Unika się stosowania hormonów wzrostu, antybiotyków oraz innych tego rodzaju substancji. Ekologiczna żywność zapewnia doskonałą ochronę  życia i zdrowia ludzi, przy okazji rozwija się sektor rolnictwa. Istnieje szereg przepisów, które muszą być przestrzegane w ramach upraw tego rodzaju, wszystkie procesy są kontrolowane na bieżąco.

Jakie oznaczenia musi mieć ekologiczna żywność?

Zarówno sklep z ekologiczną żywnością online, jak i działający stacjonarnie może sprzedawać produkty odpowiednio oznaczone. Na etykiecie każdy producent musi umieścić najważniejsze informacje, takie jak: nazwa produktu, data produkcji, adres i nazwa producenta i okres ważności. Istotne jest ponadto wskazanie wszystkich składników oraz miejsca ich pochodzenia. Wśród najważniejszych informacji jest jeszcze jedna, mianowicie numer upoważnienia nadanego jednostce certyfikującej dany produkt oraz logo oznaczające rolnictwo ekologiczne. Oznaczenie to składa się flagi Unii Europejskiej i liścia symbolizującego naturę i związaną z nią ideę zrównoważonego rozwoju. Sklep z ekologiczną żywnością online wybiera się coraz częściej, ponieważ odbierana jest ona za zdrowszą niż ta konwencjonalna. Produkty pochodzące z ekologicznych upraw mają większą zawartość antyoksydantów i witamin z grupy B oraz C. Poza tym mają w sobie nieporównywalnie mniejszą zawartość metali ciężkich, w tym kadmu, azotynów i azotanów. W rolnictwie konwencjonalnym występują większe zanieczyszczenia na skutek stosowania środków ochrony roślin. Wszystkie te czynniki sprawiają, że żywność ekologiczna ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zmniejsza między innymi ryzyko diagnozowania przewlekłych chorób układu krążenia, nowotworów czy schorzeń o podłożu neurologicznym.

art4

Prozdrowotne właściwości żywności ekologicznej

Różnice w składzie widoczne są także w produktach ekologicznych pochodzenia zwierzęcego, które mają znacznie większą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku mleka natomiast zauważalny jest wyższy poziom sprzężonego kwasu linolowego, zwanego CLA oraz kwasów omega. Takimi wynikami nie mogą pochwalić się osoby prowadzące w sposób konwencjonalny swoje gospodarstwa. Taką samą tendencję przypisuje się produktom mięsnym, zawarte w nich składniki odpowiednio stymulują układ sercowo-naczyniowy. Chcąc zmienić dotychczasowy tryb życia, warto zastanowić się nad zakupem ekologicznej żywności, która ma w sobie wiele dobroczynnych składników. Często ceny takich produktów są nieco wyższe, ale w zamian otrzymuje się całe spektrum korzyści dla zdrowia całej rodziny. Należy pamiętać, iż nakład pracy w gospodarstwach ekologicznych jest większy, ponieważ wymagania są bardzo restrykcyjne. Często niezbędne są nakłady pieniężne na dodatkowe maszyny w gospodarstwie, co już może wpływać na ceny końcowe produktów spożywczych. Jednak oszczędności na samopoczuciu i zdrowiu nigdy nie są wskazane.

Opracowanie merytoryczne we współpracy z DelikatesyZdrowo - sklep z ekologiczną żywnością online

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO