CIEKAWOSTKI
W walce z grypą
Przed nami długie tygodnie deszczowej i wietrznej jesiennej pogody, a to oznacza nieuchronne nadejście sezonu grypowego. Jak uchronić się przed chorobą?
W ostatnim kwartale roku sprzedaż leków w aptekach wzrasta nawet o kilkanaście procent w stosunku do tej, którą notuje się w miesiącach letnich. Niebagatelny wpływ ma na to fakt, że właśnie w tym okresie bardzo mocno wzrasta liczba przeziębień i zachorowań na grypę. Co możemy zrobić, by wzmocnić swoją odporność w walce z infekcjami? Zapytaliśmy o to dr Katarzynę Nowak, dyrektora ds. medycznych w Centrum Medycznym Omega. – Nasza odporność jest przede wszystkim w naszym przewodzie pokarmowym. Podobna tkanka jak w gardle jest w całych jelitach. To, jak ona funkcjonuje zależy od tego, czy mamy odpowiednią florę bakteryjną. Musimy w naszym pożywieniu codziennie dostarczać prawidłowe, zdrowe bakterie. Następna rzecz, która nas chroni to unikanie cukru, który fermentując dostarcza nam szkodliwych bakterii. Musimy żywić się ponadto produktami bogatymi w witaminy i być stale w ruchu – powiedziała w rozmowie z naszym reporterem.
To, jak zadbać o odporność wiedziały najlepiej nasze babcie. Jaki arsenał na sezon grypowy gromadziły w swych spiżarniach? – Zawsze na zimę kisiły barszcz, który dolewany był do gotowanych zup. Pamiętajmy też o dobrodziejstwach takich, jak natka pietruszki, czosnek, czy kiszony sok z buraków – poradziła dr Katarzyna Nowak.
W walce o zdrowie możemy się wspomagać też produktami dostępnymi w aptekach. Warto jednak pamiętać o tym, że to tylko dodatek. O podstawę musimy zadbać sami.