Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Płyta indukcyjna – wady i zalety . Czy warto się na nią zdecydować? Materiał partnera

wtorek, 28 kwietnia 2020 13:55 / Autor: Radio eM
Płyta indukcyjna – wady i zalety . Czy warto się na nią zdecydować? Materiał partnera
Płyta indukcyjna – wady i zalety . Czy warto się na nią zdecydować? Materiał partnera
Radio eM
Radio eM

Płyty indukcyjne to synonim nowoczesności. Coraz częściej pojawiają się w kuchennych aranżacjach, a użytkownicy cenią je między innymi za energooszczędność i szybkość gotowania. Oprócz licznych zalet mają także pewne wady. O czym warto wiedzieć przed zakupem płyty indukcyjnej? Czy sprawdzi się w każdej kuchni?

Jak działa płyta indukcyjna?

Na pierwszy rzut oka płyta indukcyjna wygląda identycznie jak powszechnie stosowana w kuchniach płyta ceramiczna. Również sposób zasilania pozostaje taki sam – opiera się na poborze energii elektrycznej. Mechanizm działania indukcji jest jednak inny niż w przypadku płyt elektrycznych.

Płytę indukcyjną wyposażono w cewki, które generują szybkozmienne pole elektromagnetyczne, podczas gdy przepływa przez nie prąd. Cewki znajdują się pod powierzchnią płyty indukcyjnej. Gdy stawiamy na niej garnek, doprowadzamy do powstania prądów wirowych i wytworzenia ciepła. Po zdjęciu naczynia energia cieplna natychmiast przestaje być tworzona.

Ważne jest, by stosować garnek z dnem ferromagnetycznym, które reaguje na magnes – w przeciwnym razie palnik po prostu się nie włączy.

Zalety płyty indukcyjnej – w czym jest lepsza od płyty elektrycznej?

Płyty indukcyjnesą chętnie wybierane ze względów ekonomicznych i praktycznych. Wśród najczęściej wymienianych zalet urządzenia wymienia się następujące cechy:

— energooszczędność

Płyta pobiera mniej energii elektrycznej w porównaniu do tradycyjnych płyt ceramicznych. W dodatku gotowanie potraw w małych garnkach nie powoduje strat energii, ponieważ dzięki zastosowanej technologii rozgrzewa się wyłącznie fragment palnika znajdujący się pod garnkiem.

— oszczędność czasu

Dzięki działaniu pola elektromagnetycznego dno garnka rozgrzewa się natychmiast po ustawieniu na płycie. Obliczono, że czas gotowania zredukowany jest aż o 30%.

— estetyka

Płyty indukcyjne prezentują się wyjątkowo nowocześnie. Połysk i prosta forma pasują do większości kuchennych aranżacji i sprzętów AGD. Płyty są także łatwiejsze do utrzymania czystości – wszelkie plamy i odpryski łatwo jest usunąć, ponieważ powierzchnia wokół garnka lub patelni się nie nagrzewa.

— funkcjonalność

Kupując płytę indukcyjną, można liczyć na to, że producent zadbał o wyposażenie jej w przydatne funkcje. Należą do nich intuicyjny system sterowania, podświetlana krawędź, blokada rodzicielska czy funkcja PowerBooster, która umożliwia zagotowanie wody już w 3 minuty.

Wymienione cechy dotyczą produktów oferowanych przez wszystkich wiodących producentów, takich jak Amica, Samsung, Whirlpool czy Bosch. Płyta indukcyjna będzie dopełnieniem nowoczesnego wyposażenia kuchni.

Wady płyty indukcyjnej – na to warto zwrócić uwagę

Płyty indukcyjne mają wiele zalet, lecz także kilka wad.

Wprawdzie są energooszczędne, jednak najpierw trzeba wydać większą sumę, ponieważ są droższe niż tradycyjne płyty elektryczne – trzeba przygotować się na wydatek na poziomie 2,5 tysiąca złotych.

W związku z zastosowaną w kuchenkach indukcyjnych technologią nie będzie można stosować wszystkich garnków. Konieczny jest zakup tych wykonanych ze stali ferromagnetycznej.

Wolnostojące kuchenki indukcyjne to stosunkowo rzadko spotykane rozwiązanie. Dlatego, jeśli w mieszkaniu planujemy ustawienie kuchenki, trzeba będzie raczej zrezygnować z indukcji i zdecydować się na kuchenkę z płytą elektryczną. Jeśli zależy nam na indukcji, dobrym rozwiązaniem może być przenośna płyta indukcyjna 2-palnikowa, która umożliwi szybkie gotowanie, gdy tylko zajdzie taka potrzeba.

Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO