CIEKAWOSTKI
Na co zwrócić uwagę przy zakupie piekarnika elektrycznego?
Decydując się na zakup jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego do swojego domu, koniecznie musisz uświadomić sobie, jakie ma mieć on zastosowanie w zależności od Twojego stylu życia i potrzeb Twojego domu. Aby ugotować dobre jedzenie, niezbędny jest wysokiej jakości zakres gotowania, a do pieczenia dobry piekarnik elektryczny. Przed zakupem piekarnika elektrycznego należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy, aby otrzymać pożądany piekarnik i później nie żałować swojej decyzji. Oto Kilka uniwersalnych porad, czym kierować się przy wyborze piekarnika elektrycznego.
Zabudowany czy wolnostojący
Piece wolnostojące są dostępne w szerokiej gamie rozmiarów, w tym w modelach o smukłej linii. Stanowią kompletną jednostkę z palnikami na górze i piekarnikiem pod spodem. Piekarnik wolnostojący to często dobry wybór do mniejszych kuchni. Z drugiej strony piekarniki do zabudowy można zamontować we wnęce ściennej lub pod blatem kuchennym. Dlatego piekarniki do zabudowy pasują do szerokiej gamy stylów i układów kuchni.
Wybierz odpowiedni rozmiar
Ważne jest, aby mieć jasny obraz obszaru zajmowanego przez piekarnik, ponieważ to określi jego rozmiar. Najpopularniejsza szerokość piekarnika to 60 cm. Jeśli szukasz większego piekarnika 90cm będzie dla Ciebie odpowiednie. Masz również możliwość zakupu podwójnego pieca, który ma dwa oddzielne piekarniki umieszczone na górze lub obok siebie. Podwójny piekarnik to bardzo dobra opcja dla rodzin wielodzietnych, ponieważ można jednocześnie piec różne potrawy.
Zwróć uwagę na półki i drzwiczki
Posiadanie wielu różnych pozycji zapewnia wszechstronność piekarnika, zwłaszcza gdy planujesz przygotowywanie kilku dań jednocześnie. Upewnij się, że półki są solidne i nie wysuwają się ani nie zwisają do przodu. Powinny posiadać ograniczniki bezpieczeństwa zapobiegające całkowitemu wysunięciu się półki. Drzwi powinny być lekkie i łatwe w obsłudze. Zwracaj uwagę na drzwi, które mają dużą przezroczystą szybę z trzema warstwami szkła, ponieważ będą chłodniejsze w dotyku w porównaniu do szkła dwuwarstwowego. Sprawdź również, czy drzwi pozostają otwarte w dowolnej pozycji i nie zamykają się podczas wyjmowania gorącego naczynia z piekarnika.
Piekarniki samoczyszczące
Na rynku dostępne są dwa rodzaje piekarników samoczyszczących; piece pirolityczne i wykładziny katalityczne. Piece pirolityczne posiadają tryb samoczyszczenia, który nagrzewa piekarnik do ekstremalnych temperatur, takich jak 500C. Tłuszcze, resztki jedzenia itp. zostają zredukowane do cienkiego białego popiołu, który można łatwo zetrzeć, gdy piekarnik ostygnie. Wkłady katalityczne wykorzystują specjalnie opracowane wkłady do piekarników, które pochłaniają tłuszcze i cząsteczki żywności. W temperaturze powyżej 250 stopni C tłuszcze i pozostałości ulegają spaleniu. Po tym procesie wkładki będą musiały zostać wyczyszczone wilgotną szmatką.