Słuchaj nas: Kielce 107,9 FM | Busko-Zdrój 91,8 FM | Święty Krzyż 91,3 | Włoszczowa 94,4
Szukaj Facebook Twitter Youtube
Radio eM

CIEKAWOSTKI

Jak przygotować dobrą kawę przy użyciu kawiarki? Artykuł sponsorowany

wtorek, 05 października 2021 10:12 / Autor: Radio eM
Jak przygotować dobrą kawę przy użyciu kawiarki? Artykuł sponsorowany
Jak przygotować dobrą kawę przy użyciu kawiarki? Artykuł sponsorowany
Radio eM
Radio eM

Znana pod nazwami moka, kafetierka czy też kupres, niezwykła w swojej prostocie kawiarka, pozwala na przygotowanie pysznej kawy, którą można cieszyć się bez żadnych przeszkód we własnym domu. Jednak naprawdę idealny gorący napój, podobny do tego z kawiarni, powstanie jedynie wtedy, kiedy odpowiednio się go zaparzy.

Wybór odpowiedniej kawy

Po pierwsze trzeba pamiętać o tym, że smakiem naprawdę dobrej kawy będzie można cieszyć się wtedy, kiedy jeszcze na etapie zakupów wybierze się jej odpowiedni rodzaj. Najwyższą jakością będzie odznaczać się kawa speciality, określana tak ze względu na to, że znacznie odróżnia się od kaw przemysłowych. Kawy z segmentu speciality rosną w specyficznych mikroklimatach, mają też wyjątkowe nuty aromatyczno-smakowe. O ich przynależności do typu "speciality" decyduje punktacja SCA (Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenia Kaw Specialty). Naprawdę dobry sklep z kawą powinien zawsze mieć w swojej ofercie kawy speciality. Dobrym wyborem będzie też na pewno kawa rzemieślnicza, a nie wypalana przemysłowo.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Dobrej jakości kawa to już duża część sukcesu. Kolejnym krokiem jest jej odpowiednie zaparzenie. Pomóc w tym może pochodząca z Włoch kawiarka, która jest prosta w swej budowie i łatwa w obsłudze. Jednak przy jej użyciu warto wystrzegać się kilku podstawowych błędów. Dzięki temu uniknie się picia kawy gorzkiej, wodnistej czy nawet nieprzyjemnie kwaśnej. Bardzo ważne będą tutaj:

  • mielenie kawy,
  • woda,
  • proporcje,
  • czujność przy zaparzaniu.

Jeśli chodzi o mielenie, to kawa do zaparzania w kawiarce nie powinna być zmielona zbyt mocno. Powinna mieć wielkość drobnych kryształków cukru. Kawa zmielona zbyt grubo da bowiem napar wodnisty i kwaśny, a taka zmielona "na pył" będzie później oleista i cierpka. Używana w kawiarce woda (wlewana do dolnego pojemniczka) powinna być miękka (aby kawa mogła oddać wszystkie swoje aromaty), najlepiej filtrowana. Do zbiornika najlepiej wlewać lekko podgrzaną, a nie całkiem zimną wodę, ponieważ wtedy woda ogrzeje kawiarkę. Przyspieszy to wzrost ciśnienia, a skróci czas uzyskania naparu. Dzięki tem kawa się nie przeparzy. Zmieloną wcześniej kawę wsypuje się do niewielkiego zbiorniczka. Jeśli chce się uzyskać mocny napój, to kawa powinna sięgać aż do krawędzi. Kiedy natomiast ma być bardziej delikatna wsypuje się jej nieco więcej niż pół zbiorniczka. Wsypaną kawę należy delikatnie wyrównać, ale lepiej jej nie ubijać. Skręcone dokładnie zbiorniczki kawiarki ustawia się na średnim ogniu. Proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 5 minut.

Kiedy przerwać parzenie kawy?

Tutaj bardzo istotna jest czujność. Najważniejsze, by zaparzana kawa nie zaczęła w charakterystyczny sposób bulgotać. Ulegnie wtedy bowiem przeparzeniu i stanie się gorzka. W trakcie gotowania odrobina wody powinna więc zawsze pozostać w dolnym zbiorniku. Kawiarkę zdejmuje się z elementu grzewczego według jednego z dwóch sposobów. To znaczy zestawia się ją wtedy, kiedy:

  1. Kawa wypełnia połowę przestrzeni pomiędzy denkiem a dzióbkiem kawiarki. Zdjęta z elementu grzewczego kawa będzie miała już w tym momencie taką temperaturę oraz ciśnienie, które pozwolą naparowi dokończyć wypływanie poza elementem grzewczym. Proces parzenia zostanie więc odpowiednio ukończony.
  2. Kawa znajduje się tuż pod dzióbkiem. W takiej sytuacji od razu po zdjęciu z elementu grzewczego kawę trzeba rozlać do filiżanek albo pełną kawiarkę jak najszybciej włożyć do naczynia z zimną wodą. Tak, by zanurzyć dolny zbiornik. Chodzi tu bowiem o szybkie obniżenie temperatury i przerwanie procesu parzenia. Kiedy zaparzona w kawiarce kawa wyjdzie za mocna, można do niej dolać przegotowaną wody.
Nowy numer!

Zapraszamy do nas

Zgłoś news
POSŁUCHAJ
WIDEO