AUDYCJE RADIOWE
Wielkanoc u ziemian
Wielkanoc związana była z wiosną, odradzającym się życiem i końcem postu, bo ziemianie dość surowo przestrzegali czterdziestodniowego postu. Święta poprzedzały porządki i przygotowanie potraw.
- We dworach, wielkanocnym jadłem zastawiano całe stoły. Nie mogło na nich zabraknąć wykwintnych mięs, wędlin, kiełbasy, pisanek, drożdżowej babki. Na środku stał agnusek, czyli wielkanocny baranek. Mógł być on wykonany z cukru, ciasta, masła, sera, marcepana. Stół, bogato ozdobiony kwiatami i zielenią, taktowano jako swoistą wizytówkę. Do dworu przyjeżdżał ksiądz i święcił przygotowane pokarmy - mówi dr Katarzyna Jedynak, historyk z Muzeum Wsi Kieleckiej.
{audio}Cz.I|wizi_1.mp3{/audio}
{audio}Cz.II|wizi_2.mp3{/audio}
{audio}Cz.III|wizi_3.mp3{/audio}
{audio}Cz.IV|wizi_4.mp3{/audio}
{audio}Cz.V|wizi_5.mp3{/audio}
{audio}Cz.VI|wizi_6.mp3{/audio}