AUDYCJE RADIOWE
Beata Ryń: Zapraszamy do Tokarni!
- „Smaki Gęsiny” to ostatnia duża, plenerowa impreza, która odbędzie się w Tokarni w tym sezonie. Staramy się rozwijać to wydarzenie, by takie smaki gościły często w naszych kuchniach. Zapraszamy 16 października - mówiła Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, na antenie Radia eM Kielce, w programie „Prawdę mówiąc” Katarzyny Bernat.
Jak opowiadała Beata Ryń, dawniej, gęsina była popularnym mięsem, z którego dania przyrządzały gospodynie.
- Chcemy przypomnieć te smaki. Koła Gospodyń Wiejskich przysłały do nas znakomite przepisy na potrawy z gęsiny i ten konkurs zostanie rozstrzygnięty podczas „Smaków Gęsiny” – mówiła Beata Ryń.
Nadchodzące wydarzenie będzie nie lada gratką dla miłośników lokalnych smaków.
- Gospodynie będą piekły gęsi, posiłkując się jedynie dodatkami regionalnymi. Gęsina musi być przyrządzona tak, by wyglądała pięknie i smakowała równie dobrze. Nie zbraknie opowieści o gęsiach i pokazów obrzędowych – wyliczała rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.