AUDYCJE RADIOWE
Beata Ryń: Wyjątkowa publikacja przybliży nam świętokrzyskie smaki
- W książce „Mamo, daj mi przepis. Kuchnia świętokrzyska”, Wydawnictwa Jedność, znajdziemy wiele wyjątkowych przepisów regionalnych. Są one zaczerpnięte od Kół Gospodyń Wiejskich, które z kolei otrzymywały je od swoich babć i prababć - mówiła Beata Ryń, rzecznik prasowy Muzeum Wsi Kieleckiej na antenie Radia eM Kielce, w programie „Prawdę mówiąc” Katarzyny Bernat.
Jak opowiadała Beata Ryń, przepisy które znajdziemy we wspomnianej publikacji są bardzo proste.
- To dlatego, że kuchnia świętokrzyska opierała się głównie na ziemniakach, kapuście, kaszy i mleku. Ale z tych prostych produktów można było stworzyć pyszne posiłki dla licznych rodzin. W miarę upływu czasu tym potrawom dodajemy więcej smaku, dlatego w książce „Mamo, daj mi przepis. Kuchnia świętokrzyska” znajdziemy modyfikacje mistrzów kuchni świętokrzyskiej – powiedziała rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.
Jak dodała, w publikacji nie zabraknie też przepisów na wykwintne dania.
- Wracamy do kuchni sprzed wielu lat, ponieważ bazowała ona na zdrowych produktach, pochodzących z przydomowego ogródka. W publikacji dowiemy się, jak nasi przodkowie dbali o to, by dostarczyć organizmowi ważne składniki odżywcze, mając do dyspozycji proste artykuły– zachęcała Beata Ryń.
Posłuchaj całej rozmowy: